Кламер БГ - Новини: В богатата Канада се увеличават бездомниците

В богатата Канада се увеличават бездомниците

Свят

|
Четв, 05 Окт 2023г. 09:06ч.
В богатата Канада се увеличават бездомниците

Около 10 000 са бездомниците в провинця Квебек през миналата година Сн. ЕПА/БГНЕС

Канада е обхваната от нарастване на бездомността, което доведе до изхвърляне на десетки хиляди хора по улиците на богатата държава, предава АФП.

Изследователи предупреждават, че правителствените данни значително подценяват броя на бездомните в цялата страна, тъй като социалната болест се разпространява от големите градове към малките градове.

В Квебек един на всеки двама бездомни може да бъде намерен в селските части на източната провинция, вместо главно в Монреал, както беше в миналото, според нов доклад, публикуван през септември.

Дани Бродьор-Кот живее от месеци в импровизиран лагер в гори близо до гробище на Гранби, град със 70 000 жители на 80 километра източно от Монреал, след като беше изгонен през юни от апартамент, който нае с приятелката си.

"Работя пет дни в седмицата", казва портиерът с разрошена кестенява коса пред АФП, бутайки пазарска количка към къмпинга. На 39 години, това е първият път в живота му, в който се озовава на улицата. "Това малко жилище, което има, е твърде скъпо", казва той.

На няколко пресечки оттук паркът е превърнат в импровизиран лагер за мъже и жени от всички възрасти. Почти всеки четвърти бездомник се оказва на улицата, след като е бил изгонен от жилище, според доклад на правителството на Квебек.

"Само в Гранби се нуждаем от поне 1000 достъпни жилища", казва Карине Лусие, директор на местна организация за борба с бедността. Между 2018 г. и 2022 г. броят на бездомните хора в Квебек се е увеличил с 44 процента, като броят им е нараснал до 10 000 миналата година.

Коренното население, което представлява пет процента от населението на Канада, е силно представено на улицата, особено инуитите, казва Люсие.

"Видима бездомност не съществуваше преди три години в Гранби", заяви кметът Джули Бурдън. Тя призна, че "наемите са много високи сега в сравнение с преди две години".

Градът, вместо да демонтира лагерите и да премести обитателите, реши да избере да поддържа това, което нарича "места на толерантност".

Ситуацията, казва Франс Белис, кметица на 300-хилядния град Гатино край столицата Отава, може да бъде само върхът на айсберга, защото това са "цифрите, събрани преди година".

С покачващите се разходи за живот и галопиращата инфлация тази година тя се опасява, че картината е много по-лоша, отколкото показват последните статистики. Хората "вече не са в състояние да свързват двата края", казва Франс Белис.

Хуманитарна криза

Квебек, втората по население провинция в Канада, е изправена пред сериозен недостиг на жилища поради фактори, вариращи от пандемията до рекордната имиграция, която увеличава броя на населението, а това подхранва търсенето.

Цените на недвижимите имоти се превърнаха в основна тема около масата за вечеря през последните месеци, а общественото мнение и критиките на опозицията принудиха правителствата да дадат приоритет на проблемите с жилищата и разходите за живот.

И Квебек не е сам в затруднението: бездомността се разраства спираловидно в Канада, предупреждават експерти.

Правителствените данни изчисляват, че има около 235 000 бездомни хора в цялата страна, но това включва само хората, които имат достъп до приюти, каза професор г-жа Черил Форчук от Университета на Западно Онтарио. Тя се опасява, че истинската картина е много по-лоша.

"До голяма степен подценяваме броя... вероятно бихме могли да утроим сегашните федерални оценки", казва тя.

"Сега се намираме в ситуация, в която дори заможните хора имат затруднения с жилищата", призна през септември премиерът Джъстин Трюдо.

Лидерът на Квебек Франсоа Лего го описа като "перфектната буря". Тази криза "не е приемлива в общество, което все пак е богато и модерно", заяви той наскоро.

Да се измъкнеш от улицата без чужда помощ е практически невъзможно, смята Люсие. "Ние сме възмутени, тъжни и ядосани, защото от години казваме: Бъдете внимателни, почти вървим към хуманитарна криза", допълни тя.

Все още поддържайки надежда да намери квартира на сравнителни цени, засега Бродьор-Кот трябва да се мие в близката река всеки ден преди работа.

"Никога не съм искал нито стотинка от родителите си, освен преди три месеца", казва той, без да знае как ще изглеждат следващите няколко месеца с наближаването на зимата.

По БГНЕС

mediapool.bg