Кламер БГ - Новини: Съдът пусна листата на "Демократична България" в Стара Загора

Съдът пусна листата на "Демократична България" в Стара Загора

България

|
Вт, 19 Окт 2021г. 20:03ч.
Съдът пусна листата на "Демократична България" в Стара Загора

Съдът пусна листата на

Административният съд в Стара Загора се произнесе в полза на "Демократична България" (ДБ) и пусна внесената с е-подпис регистрация за листа на обединението в избирателния район.

Решението е окончателно. Така за предстоящите на 14 ноември парламентарни избори ДБ ще има листи във всички многомандатни райони в страната.

Въз основа на посочената, приложима и относима правна регламентация, следва извода, че при съставени електронни документи, съдържащи електронни изявления, подписани с КЕП, писмената форма на документа са счита за спазена, при равностойна правна сила на квалифицирания електронен подпис с тази на саморъчния. Съотнесено към конкретния случай това означава, че с представените в РИК – Стара Загора на технически носител електронни документи и пълномощно, съдържащи електронни изявления, подписани с валидни квалифицирани подписи на представляващите коалиция"Демократична България", е изпълнено /спазено/ законовото изискване, пише в решението на съда.

Миналата седмица първо РИК- Стара Загора, а след това и ЦИК отказаха регистрация на листата на коалицията, защото беше внесена с квалифициран електронен подпис. Всъщност мотивите на районната комисия бяха по-скоро, че изпринтираните документи не са били заверени като верни с оригинала. Мотивите на ЦИК пък бяха, че регистрация на листи не може да се прави с е- подпис.

Така се стига до решението на ДБ да обжалваха пред Административния съд в Стара Загора. От коалицията обявиха, че няма проблем да се регистрират с електронен подпис, защото в текстовете на закона за регистрация на листи пише само "подпис" и не е изрично записано той да е "собственоръчен". Обединението още тогава посочи, че квалифицираният електронен подпис, какъвто е използван от ДБ, е равностоен на собственоръчния.

"Съдът не намира за необходимо да обсъжда вписаната в Регистъра на кандидатските листи за участие в изборите за народни представители на 14 ноември 2021г. към вх. № 27/ 12.10.2021г. забележка за дадени указания на приносителя А. С. да завери "хартиените носители на електронните документи", както и указанията за повторно представяне на РИК по електронна поща на електронните документи, които вече са били представени в РИК на технически носител", пише още в решението.

Коалицията заподозря в отказаната регистрация политическа атака.

Заради тази регистрация с е-подписи, издигнатият от ГЕРБ за член на ЦИК Красимир Ципов предложи комисията да провери дали и в други избирателни райони има листи, регистрирани по този начин, с идеята, ако има, те също да бъдат преразгледани.

През почивните дни обаче се разбра, че позицията на партията по казуса явно рязко се е променила. В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че издигнатите от партията му членове на ЦИК ще подкрепят "Демократична България", за да останат листите им регистрирани.

mediapool.bg