Кламер БГ - Новини: Съдът отказа отстрани шефа на НОИ-Силистра

Съдът отказа отстрани шефа на НОИ-Силистра

България

|
Пон, 15 Апр 2019г. 14:01ч.
Съдът отказа отстрани шефа на НОИ-Силистра

Специализираният наказателен съд отказа да отстрани от длъжност директора на НОИ-Силистра Милен Пенчев, който е обвинен за отпускане на пенсии чрез фалшиви документи. Причината за това решение на съда е, че Пенчев е под домашен арест и няма как да повлияе на разследването.

Магистратите обаче отстраниха от поста шефката на отдел "Пенсии" в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова, която е сочена от прокуратурата за съучастничка в престъплението. Тя е на свобода под гаранция от 7000 лева и за нея съдът смята, че може да влияе на делото.

В началото на март разследващите съобщиха за разработка на ГДБОП за престъпна група, която е подправяла осигурителни документи с неверни обстоятелства и фалшиви трудови книжки. Целта е била отпускане на пенсии, за който си плати.

Прокуратурата твърди, че на Стоянка Симеонова са диктувани разпореждания за отпускане на пенсии в максималния размер. Тя осъществявала контрол по движението на преписките за пенсиониране. Разследващите твърдят, че "услугата" за отпускане на пенсия струвала между 8 и 10 хиляди лева. Допускало се разсрочено плащане на таксата "пенсия".

Милен Пенчев, който е известен и като баща на певицата Тита, казва пред съда, че няма нищо общо с описваната схема. Той обяснява, че е подавал сигнали в прокуратурата за нередности още през септември миналата година. Прокуратурата казва, че сигналите са подавани, след като е станало ясно, че полицията разследва престъпната схема.

На 19 март Милен Пенчев бе пуснат под домашен арест, а сега бе оставен и на ръководната позиция. "Истината ще излезе наяве, аз вярвам в правораздавателните органи", каза Пенчев, след като чу, че е оставен на позицията.

.Специализираната прокуратура ще внесе протест срещу отказа на съда за отстраняването на шефа на НОИ-Силистра.

mediapool.bg