Кламер БГ - Новини: Четири от блоковете в "Студентски град" ще се отделят в кампус

Четири от блоковете в "Студентски град" ще се отделят в кампус

България

|
Пон, 15 Апр 2019г. 15:37ч.
Четири от блоковете в "Студентски град" ще се отделят в кампус

Конкурс за идеен проект за обособяването на кампус в софийския кв. "Студентски град" започна районната администрация. Той обхваща студентските блокове 1, 2, 3 и 4, което се намират в близост до парка в района, както и до сградите на Техническия университет и на Минно-геоложкия университет.

След избора на идеен проект трябва да бъде направен и работен такъв, за да е ясно колко средства ще са нужни за обособяването на кампуса.

В него няма да се строят нови общежития. В момента четирите блока в парцела, който заема над 26 дека, живеят около 2200 души. Целта на заданието е в пространството да бъдат направени обществени сгради - кафенета, които да могат да се трансформират и в места за събития и срещи. Така от общежитията трябва да бъдат изкарани сега съществуващите лавки.

Проектите трябва да дават и решение на проблема с паркирането в района. В момента студентите паркират на импровизирани паркинги около блоковете, а по улиците и алеите има спрени и коли на външни хора, които идват в района по работа или за да посещават университетите.

Проектите трябва да дават "съвременно решение на приземните паркинги с ликвидиране ефекта на "автокъща" с безкрайни редици от автомобили в междублоковото пространство". Да указват начина на паркиране, за да се намали замърсяването на въздуха с "изгорели газове директно под прозорците на блоковете, чрез изнасяне в периферията на кампуса". Според заданието на конкурса кандидатите трябва да предложат създаването на полуподземен паркинг в единия край на терена.

Проектите трябва да дават предложения и за оформянето на съществуващите в момента зелени площи.

Трябва да бъде проектирана и ограда около кампуса, както и пропускателни пунктове, за да се ограничи влизането на външни хора. Оградата и пропускателните пунктове трябва "да се възприемат и като средство за създаване на оригинален архитектурно-дизайнерски облик на комплекса".

Проектните предложения се събират до 7 май. Победителите ще бъдат избрани от жури, което ще присъди три награди - 10 000 лева за първо място, 5000 лева за второ и 2500 лева за трето.

Победителят ще получи и договор за разработването на технически проект. Самото създаване на кампуса трябва да се финансира от Министерството на образованието, което е и собственик на общежитията в "Студентски град".

mediapool.bg