Кламер БГ - Новини: Съдът отговори: Нямаше как Ралф Сундберг да получи друго, освен глоба

Съдът отговори: Нямаше как Ралф Сундберг да получи друго, освен глоба

България

|
Пет, 29 Септ 2017г. 18:11ч.
Съдът отговори: Нямаше как Ралф Сундберг да получи друго, освен глоба

Шведският турист Ралф Сундберг, който бе глобен с 4500 лева за това, че изрита в главата камериерката Диана Петкова през лятото, е получил почти най-тежкото наказание и в този случай не е имало възможност да бъде осъден по друг начин.

Това се казва в обща позиция по казуса на Окръжния и Апелативния съд в Бургас, както и на Несебърския районен съд, произнесъл решението.

Глобата на Сундберг провокира масово възмущение, като лидерът на БСП Корнелия Нинова дори нападна съдийката по делото, настоявайки да узнае името й. Последва реакция на Съюза на съдиите в България, който е призова да се извини, напомняйки й, че парламентът гласува законите, а съдът само ги прилага.

Накрая последва и изказване на главния прокурор Сотир Цацаров, който подобно на Нинова определи глобата на Сундберг като "унижение" за пострадалата и българското правосъдие, но уточни, че законът е такъв и нито прокуратурата, нито съдът са имали друг избор.

Както е известно, шведския турист бе обвинен в нанасяне на лека телесна повреда на Петкова и затова прекара под домашен арест в България около 3 месеца. Едва след като бе глобен с 4500 лева, той успя да замине за родината си.

"Производството пред съда е образувано по реда на Глава 28 от НПК – чл. 375 и сл. от НПК, на основание внесено от прокурора постановление, с което е направено предложение за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност, с налагане на административно наказание. Санкцията, предвидена от законодателя в случаите на приложимост на чл. 78а от НК, е от 1000 до 5000 лева. В рамките на посочените в закона граници на наказанието, съдебната инстанция е определила и наложила наказание от 4500 лева, което се доближава до максималния размер на законово установената горна граница", посочат от Несебърския районен съд в петък.

Оттам уточниха още, че препис от съдебното решение е изпратено на НАП, която е компетентният орган, който събира вземанията на съдебната система.

"В случай, че приходната администрация не открие имущество или активи на осъдения, достатъчни за събиране на вземането, тя следва да уведоми съда, постановил решението, който е овластен да изпрати решението за признаване и събиране на наложената глоба на компетентните органи на Кралство Швеция по реда на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции", се казва още в позицията на съда по повод притесненията, че Сундберг изобщо няма да плати глобата си.

Междувременно председателят на Районния съд в Несебър Евгени Узунов даде брифинг по темата, на който отговори на критиките срещу решението по делото. По думите му присъдата на Сундберг в случая е максимална по своята тежест, тъй като шведът има чисто съдебно минало.

"Изпратих есемес на Корнелия Нинова с името на съдийката, но няма да слизам на нивото на политиците с коментар по такива обстоятелства", добави Узунов, уточнявайки, че колежката му, решила делото, е Йорданка Майска-Иванова, която е с 20-годишен стаж.

Размяната на реплики по случая продължи и с нов Фейсбук статус на Нинова, която заяви, че е готова да спори със Съюза на съдиите и Цацаров "за чл. 78а, ал. 7, която казва, че наказателната отговорност не се заменя с административна глоба, когато деянието е извършено в пияно състояние".

"Прехвърлянето на отговорност от правоприлагащите органи на онези, които пишат законите и обратно, 27 години доведе до крещящото чувство за несправедливост у народа ни. Ако и този път оставим нещата така, ще има следващ случай на чужденец, дошъл, наритал българин и заминал си по живо по здраво. Ето защо ще поискам среща с главния прокурор и Съюза на съдиите, на която да обсъдим аргументите си и заедно – Народно събрание, прокуратура и съд, да направим така, че това повече никога да не се повтаря", допълни лидерът на социалистите в петък.

mediapool.bg