Кламер БГ - Новини: Главният секретар на президента обвини ГЕРБ в “окепазяване“ на Румен Радев

Главният секретар на президента обвини ГЕРБ в “окепазяване“ на Румен Радев

България

|
Съб, 30 Септ 2017г. 09:02ч.
Главният секретар на президента обвини ГЕРБ в “окепазяване“ на Румен Радев

Главният секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов обвини управляващите, че целят дискредитирането на държавния глава покрай избора на нов боен самолет. Пред БНТ в петък вечерта той обясни, че решението трябва да е и експертно, и политическо.

По думите му Румен Радев не е участвал под никаква форма в лобизъм при процедурата за избор на нов самолет за българските ВВС, както го обвиняват депутати от ГЕРБ. Като доказателство Димитър Стоянов посочва доклад на Радев, тогава заместник-командир на ВВС, в който се посочва, че изтребителят с най-добри качества е “Юрофайтър“, но трябва да се проведат консултации с всички участници в конкурса.

Стоянов заяви, че се подбират тенденциозно документи и се изпускат истини, за да "се окепази личността на президента".

Главният секретар на президентската институция каза, че временната комисията в Народното събрание е повдигнала важния въпрос за “критерия“ за плащане на новия тип изтребители. Управляващите смятат, че именно възможността за разсрочено плащане е дала основание да се декласира офертата за американските самолети F-16. Стоянов напомни, че в с американската страна е имало съгласие за вид разсрочено плащане. Той добави, че завишаването на финансовата рамка за проекта - от 700 млн. на 1,5 млрд. лв. - е отговорност на тогавашния зам.-министър на отбраната Кюмюрджиев и сегашния депутат от ГЕРБ ген. Попов.

Димитър Стоянов говори и по скандала за нераглементиран достъп до класифицирана информация в президентството.

Изказването му бе по повод обвинението на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, че шефът на президентския кабинет Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация, е получил секретна шифрограма от посолството ви във Вашингтон. Тя е била получена на 26 февруари и е била относно разговори на посланика ни във Вашингтон Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребители F-16.

Президентският секретар каза, че буквата на закона се спазва строго. Той напомни, че се занимава с класифицирана информация от 30 години и като началник щаб на военновъздушните сили има достатъчно опит да борави с класифицирана информация.

mediapool.bg