Кламер БГ - Новини: Анализът за строежа на АЕЦ “Белене“ ще е готов през октомври

Анализът за строежа на АЕЦ “Белене“ ще е готов през октомври

България

|
Съб, 30 Септ 2017г. 13:04ч.
Анализът за строежа на АЕЦ “Белене“ ще е готов през октомври

Българската академия на науките (БАН) вече е представила в Министерството на енергетиката първата част от анализа си за бъдещето на АЕЦ "Белене". Целият експертен анализ ще бъде готов до две седмици, но в него няма да бъде даден еднозначен отговор дали централата да се строи, а ше се разглеждат няколко сценария, каза енергийният министър Теменужка Петкова в събота пред “Дарик“.

Тя допълни, че един от сценариите е да се построи Седми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". По думите й до два месеца

цялото оборудване за централата ще бъде доставено в България.

Според Петкова България има нужда от чужд инвеститор за централа в Белене, но уточни, че това е нейно лично мнение.

"Според мен най-добрият вариант е да се използва рационално площадката в Белене, нотифицирана от Европейската комисия, за която данъкоплатците са дали 3 млрд. лв.", каза Петкова.

Министър Петкова съобщи, че вече разрешението за строителството на газовата връзка с Гърция за българската територия на проекта. Строителството трябва да започне през втората половина на 2018 г. Целта е през 2020 г. тръбата да бъде въведена в експлоатация, за да може България да получава газ по договор с Азербайджан, който се е ангажирал да доставя по 1 млрд. куб. м годишно.

До края на годината предстои да бъдат обявени трите обществени поръчки за инженеринга, за доставката на тръби и за самото строителство.

mediapool.bg