Кламер БГ - Новини: Прокуратурата вика Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

Прокуратурата вика Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

България

|
Вт, 22 Март 2022г. 16:14ч.
Прокуратурата вика Кирил Петков на разпит заради ареста на Борисов

Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков ще бъде привикан на разпит заради делото, по което бе арестуван бившият министър-председателя Бойко Борисов. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. В него се посочва, че всички извършени от МВР до момента действа са били опорочени и незаконни. Затова се налага те да бъдат извършени отново. И тъй като обиските не могат да бъдат повторени, ще се проведат нови разпити на всички свидетели. Сред тях е и премиерът.

Борисов бе задържан в рамките на разследване по сигнал за изнудване на бизнесмена Васил Божков. След 24 часа в ареста той бе освободен без обвинение.

Малко по-рано се разбра, че съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд е отказала да разгледа изготвените от МВР протоколи за обиски и изземвания от домовете на Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов. Аргументът ѝ, че самият прокурор вече е преценил, че не е имало нужда да се действа в неотложност и затова няма нужда и съдът да се произнася.

От МВР коментираха, че съдът е казал, че прокуратурата е некомпетентна, тъй като е поискала одобрение на действия, които самата тя смята за незаконни.

"Това е поредното доказателство за нежеланието й да работи срещу престъпността и да се занимава с дребнотемия", заявиха от силовото ведомство.

Полицията арестува тримата с обяснението, че могат да укрият доказателства и полицията действа в условията на т.нар. неотложност – единствената възможност по НПК, чрез която може да се образува разследване без участие на прокурор. В тези случаи полицаите са задължени да докладват на държавното обвинение до 24 часа.

В съдебното определение е записано, че действията на МВР вече са били определени като незаконни от прокурор. И тъй като той е единственият, който ръководи разследването, е в неговата компетентност да определя кое е законосъобразно.

"Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", пише съдията по повод внесените за одобрение протоколи.

Според прокуратурата това означава, че няма съдебна санкция за действията на полицията. Предложенията за повдигане на обвинения на тримата например са написани от некомпетентен в случая разследващ полицай, пише още в съобщението. Те би следвало да се изготвят от следовател.

Освен това прокуратурата продължава да смята, че няма достатъчно доказателства, за да се повдигнат обвинения на Борисов, Арнаудова и Горанов. Едва след повторение на извършените вече следствени действия резултатът от тях може да е валиден.

"Ако в хода на разследването се съберат достатъчно обвинителни доказателства за виновността на определено лице или лица в извършване на престъпление/я от общ характер, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства", пише в съобщението.

Прокуратурата и адвокатът на Борисов Менко Менков на практика са на едно мнение по въпроса за извършените обиски. Още във вечерта, когато бившият премиер бе арестуван защитникът му обяви, че не вижда никакво основание за извършване на неотложни действия. Той обясни, че такава възможност е предвидена като изключение, когато трябва да се действа бързо, за да не се укрият доказателства. Според него случаят с Борисов не е такъв.

Във вторник Менков коментира, че нямало съд, който да одобри незаконни действия, макар че по същество съдия Чочкова отказа да се произнесе по протоколите и не е стигала до одобрение или отхвърляне. Адвокатът допълни още, че разследването е трябвало да се води от следовател, защото по времето, когато се твърди, че е било извършено изнудването и Борисов, и Горанов са били част от правителството. Компетентни в тези случаи са следствените служби. Адвокатът заяви още, че проверката по случая е водена от три месеца, което изключва каквато и да неотложност. Освен това нямало шанс нито един от тримата да повляие на свидетеля Божков.

"Абсолютно смешно е да се мисли, че някой от тримата би могъл да стигне до него и да му повлияе", коментира той.

"Това е незаконно, изцяло незаконно! Защото е извършено от некомпетентен орган".

Така главният прокурор Иван Гешев е описал действията на МВР в интервю за сайта "Епицентър". Според него тъй като делото е трябвало да се води от следовател, е допуснато нарушение на основни "фундаментални принципи на Българската Конституция, на българското законодателтво и на европейските ценности".

"За да го обясня на българските граждани, защото никой не е длъжен да е юрист и да е запознат с правните разпоредби, ще кажа – все едно да дойде един горски надзирател при вас, г-жо Велева, и да каже: "Осъдена сте на 5 години лишаване от свобода". Това няма никаква стойност, защото не той е компетентният орган, защото не това е процедурата и, каквото и да направи той, няма никакво значение", казва Гешев.

mediapool.bg