Кламер БГ - Новини: Месец след началото на войната: Шествие в подкрепа на Украйна в София

Месец след началото на войната: Шествие в подкрепа на Украйна в София

България

|
Вт, 22 Март 2022г. 16:23ч.
Месец след началото на войната: Шествие в подкрепа на Украйна в София

Автор: Теодор Ушев

Мирно шествие в подкрепа на Украйна ще се проведе в четвъртък на столичния пл. "Независимост" – точно месец след от началото на започната от Русия война.

Демонстрацията е насрочена за 18:30 часа.

"Приятели, време е и България да излезе на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си", пишат организаторите на демонстрацията.

Те посочват, че в момента България е в плен на все по-силната хватка на руската пропагандна война.

"Руската посланичка в понеделник си позволи да говори от името на българския народ. Следим надигащия се краен национализъм в Русия и разбираме какво означава той за България, ако не изискаме една адекватна и навременна позиция в подкрепа на Украйна от правителството ни. Не можем да позволим маргинални про-руски партии да диктуват най-важните решения за бъдещето на България. Не бива да оставим гласовете ни да бъдат заглушени", добавят те.

Идеята на организаторите е не само да изразят подкрепа за Украйна, но и да "заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него".

Организаторите подчертават, че събитието е мирно и участниците ще спазват законите на България. "Нека и ние да излезем, да направим един ярък, макар и символичен жест към народа на Украйна", добавят те.

mediapool.bg