Кламер БГ - Новини: Съдът изчегърта "Веселото село" от Борисовата градина

Съдът изчегърта "Веселото село" от Борисовата градина

България

|
Пет, 13 Май 2022г. 12:36ч.
Съдът изчегърта "Веселото село" от Борисовата градина

Съдът изчегърта

Поп-фолк кръчмата "Веселото село" в Борисовата градина ще се превърне в един от редките случаи за събаряне на знаков незаконен обект в сърцето на София. Върховният административен съд окончателно потвърди разпореждането на строителния контрол за обявяването на обекта за незаконен и неговото премахване, научи Mediapool.

С това се сложи край на една четиригодишната сага по премахването на кръчмата. Процедурата стартира през 2018 година с установяването на незаконносто строителство. Всичко обаче започва поне едно десетилетие преди това. "Веселото село" всъщност е част от скритата приватизация на София, започнала преди 20 години през общинското дружество "Софийски имоти".

Ресторантът в сегашния му вид е построен след 2007 г., но точна година не може да бъде посочена, се казва в експертизата по делото, която е възприета и от Върховния административен съд (ВАС).

Обектът няма одобрени строителни книжа и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Столична община също не знае какво се е случвало там, въпреки че имотът на "Селото" е частна общинска собственост. Става дума за неурегулиран общински парцел, който е захранен с ток и вода.

В рамките на делото управата на ресторанта твърди, че сградите са законни. Били узаконени още през 2000 година, а през 2007 има преустройство по проект, поръчан от известно общинско дружество "Софийски имоти". Фирмата, която управлява ресторанта, казва, че не е извършвала премахване на постройки и изграждане на нови.

На парцела обаче е имало нещо съвсем различно - велосипедна писта и обслужваща сграда с офис, съблекалня и тоалетна. Към тях е имало още павилион за бира, павилион за кафе с навес, гараж за картове и електрически колички. Обектите са определени като сгради с временен характер за сезонна експлоатация.

Фирмата, управляваща "Веселото село", показва пред съда протокол от договора за отдаване на имота под наем, който датира от 15 март 2007 година. През това време кмет на София е Бойко Борисов. В този протокол се казва, че имотът представлява част от Борисовата градина, която е оформена като детски кът с алеи за колела, светофарна уредба (неработеща) и билетен център.

През 2007 г. "Софийски имоти" възлага на частна фирма да направи проект за преустройство на обектите. Близо 14 години по-късно, в рамките на съдебното дело, се установява, че обектът е преустроен именно по този проект. Проблемът е, че не са издадени законни строителни книжа. От решението по делото може да се направи предположение, че общинското дружество "Софийски имоти" всъщност е платило проекта за изграждане на поп-фолк ресторанта с парите на столичани. Сега всичко това трябва да бъде съборено.

ВАС изрично посочва в решението си, че "Веселото село" не може да се приеме за преместваем обект, нито да се узакони в последствие заради търпимост.

Преди повече от три години кметът Йорданка Фандъкова обяви инициативата си за връщане на контрола на общината върху всички частни имоти в Борисовата градина. Тя каза, че ще бъде направен правен анализ и ще се набележат конкретни мерки. Още тогава Фандъкова заяви, че цялата територия на парка трябва да стане публична общинска собственост.

Поради тази причина се подготвяло изваждането на четири терена от капитала на "Софийски имоти" и прехвърлянето им под директния контрола на общината. Кметът каза, че прехвърлянето на тези терени щяло да помогне при решаването на делата, които се водят с настоящите им наематели -автокъщата "Капитолия", заведението"Маймунарника" и ресторанта"Веселото село".

Последно през юни м.г. от "Софийски имоти" посочиха, че "Капитолия", "Маймунарника" и "Веселото село" в Борисовата градина вече се стопанисват от общинското предприятие "Паркове и градски градини".

mediapool.bg