Кламер БГ - Новини: Премахват неравенствата в грижите за бременните

Премахват неравенствата в грижите за бременните

България

|
Пет, 13 Май 2022г. 15:27ч.
Премахват неравенствата в грижите за бременните

Премахват неравенствата в грижите за бременните

Да се работи за премахване на неравенствата между осигурените и неосигурените жени при проследяването на бременността. Около този ангажимент се обединиха представители на управляващите, неправителствения сектор и експерти в петък на кръгла маса по проблемите, свързани с достъпа на бременните жени до прегледи и изследвания и възможностите за тяхното преодоляване.

Това ще стане чрез осигуряването на повече поети от държавата прегледи и възможности за лечение по време на бременността за жените без здравни осигуровки. Председателят на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев заяви ангажимент да се работи за осигуряване на един пакет с медицински услуги за всички бременни жени.

Едно от десет бебета се ражда без майката да е преглеждана

Всеки ден в България едно бебе под една година умира и се ражда по едно мъртвородено дете. Рискът от усложнения както за майките, така и за новородените, пряко зависи от проследяването на бременността, коментира д-р Венелин Стойчев от сдружение "Ларго". Част от усложненията след раждането при майката и детето са предотвратими, ако бременността е била предотвратявана адекватно, посочи той и допълни, че превенцията е много по-евтина от лечението на настъпилите проблеми. Той определи като мит схващането, че само жените от ромски произход са неосигурени и цитира проучване, според което от 105 000 неосигурени жени във фертилна възраст около 60 000 са ромки, а 40 000 - българки.

"Проблемът засяга бедните хора в България и се задълбочава в годините", посочи той.

През 2021 едно от десет бебета се ражда без майката да е преглеждана въобще преди самото раждане.

Неравенства и решения

Стойчев заяви, че сдружението е правило изчисления, че при осигуряване на 4 прегледа и пакет медицински изследвания за неосигурените жени, това ще струва под 1.5 млн. лв., ако влезе в сила от юни и под 3 млн. лв. на годишна база.Това ще изравни достъпа на осигурени и неосигурени пациентки до прегледи през бременноста. По принцип здравноосигурените жени с нормална, нерискова бременност, имат право на 12 платени от НЗОК прегледа, но данните сочат, че те ползват под 5. Причините за това са различни: при част от жените става въпрос за липса на лесен достъп до АГ специалист, докато други проследяват бременността си на частно, а не по линия на НЗОК. Неосигурените бременни от своя страна в момента имат право само на един платен от държавата преглед и изследвания.

Адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, посочи, че по закон всяка жена има право на безрискова бременност, но на практика, това сега не е гарантирано и най-често неосигурените бременни ползват като вход към системата спешната помощ. Неосигурените жени имат покрито безплатно раждане, но не и адекватно проследяване на бременността и послеродовия период. Затова според Шаркова освен клиничната пътека за самото раждане, е нужно да има поне още една клинична пътека за лекуване на тежки патологии по време на бременността.

Надежда Цекулова от Българския хелзинкски комитет (БХК) обърна внимание на проблема, че около 1/3 от жените без здравни осигуровки се възползват от правото си на безплатен преглед по време на бременността и по-малко от половината от тези, които стигат до АГ-специалист, получават достъп до изследванията, които им се полагат. "Малкият брой на прегледите и това, че те се изпълняват непълноценно говорят за това, че в системата липсва мотивация да се работи със здравнонеосигурени жени", посочи тя и допълни, че трябва да се обърне внимание на мотивацията на специалистите да работят с неосигурени жени.

"Един пакет услуги за всички бременни"

Председателят на здравната комисия д-р Антон Тонев коментира, че тъй като стойността на прегледа, заплащана от НЗОК е еднаква за осигурени и неосигурени, демотивацията на медицинските специалисти вероятно се дължи на факта, че в сегашния си формат прегледите за неосигурените не позволяват да се постигне крайната цел: нормална бременност и здраво родено дете. Затова по думите му трябва да се работи за уеднаквяване на услугите за осигурените и неосигурените пациентки. Според него най-добре е лекарят да не знае с коя от двете групи пациентки работи, но дори това да не може да се случи технологично, то поне да бъдат премахнати различията в предоставяните услуги. "Да има един пакет с медицински услуги за всички бременни жени", посочи той.

Все пак, по думите му, статутът на неосигурените бременни няма да се променя, защото е редно да се запазят стимулите хората да се осигуряват за здраве.

Тонев уточни, че водещи при промените трябва да бъдат здравните цели. "Да, може би ще спестим пари, но не това трябва да е водещото", заяви той.

Д-р Таня Андреева, която е съветник на здравния министър Асена Сербезова, коментира, че в условията на демографска криза всяко бебе е безценно и трябва да се полага грижа за всяка бременност. Тя пое ангажимент за улесняване работата на медицинските специалисти при проследяване на бременността на неосигурени пациентки.

Д-р Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас заяви, че една бременност има нужда от минимум 8 проследяващи прегледа. Той припомни, че СЗО е предложила в плана за възстановяване и устойчивост да се включат дейности за майчино и детско здраве, но това не се е случило. Той все пак приветства волята за преодоляване на набелязаните проблеми.

mediapool.bg