Кламер БГ - Новини: Полицаи и надзиратели отново излизат на протест

Полицаи и надзиратели отново излизат на протест

България

|
Пет, 13 Май 2022г. 12:37ч.
Полицаи и надзиратели отново излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Полицаи и надзиратели отново излизат на национален протест. Това става ясно от съобщение на най-големия синдикат в МВР – СФСМВР и от този на надзирателите. Като причини са посочени липсата на социален диалог, както и непоемане на ангажимент да се увеличат заплатите в полицията и на служителите в затворите.

За скок на възнагражденията синдикатите насотяват още от началото на годината. Досега вътрешният министър Бойко Рашков на няколко пъти е казвал, че има уверение от финансовото министерство, че това ще се случи, но без каквато и да е конкретика. Според служителите заплатите трябва да се увеличат с над 20%.

Междувременно обаче се натрупаха и други поводи за напрежение. В МВР бяха представени идеи за реформа, които предвиждат извеждане на пожарната от вътрешното ведомство и пренасочване на щатове от слабо натоварените дирекции към по-заетите. Синдикатите реагираха отрицателно.

Според тях подобни стъпки само ще влошат ситуацията.

Полицаите са недоволни и казват, че диалогът с ръководството се свежда до "съобщаване на проекти за решения".

"Твърдо не приемаме отсъствието на последователна държавна политика по доходите в структурите от областта на националната сигурност. Неприемливо и напълно неоснователно е да се очаква подкрепата ни за каквито и да е промени в Сектор "Сигурност" в момент на абсолютна незаинтересованост от представителите на законодателната и изпълнителната власт и на фона на липсваща комуникация с представители на синдикалните организации в МВР и МП", пише в съобщението им.

Засега не е ясно как точно ще бъде организиран протестът им. Практиката досега показва, че обикновено се започва с прояви по места и след това се организира национален протест.

mediapool.bg