Кламер БГ - Новини: Съдът върна Калоян Паргов и Кирил Добрев в ръководството на БСП

Съдът върна Калоян Паргов и Кирил Добрев в ръководството на БСП

България

|
Четв, 28 Юли 2022г. 14:38ч.
Съдът върна Калоян Паргов и Кирил Добрев в ръководството на БСП

Съдът върна Калоян Паргов и Кирил Добрев в ръководството на БСП

Върховният касационен съд (ВКС) отказа да впише решението за заличаване на Калоян Паргов и Кирил Добрев като членове БСП и на Националния съвет на партията. Така двамата са върнати в ръководството на БСП.

"Не съм пропускал Бузлуджа като партиен член вече 25 години. Доволен съм, че отново като партиен член ще бъда там", коментира във Фейсбук Кирил Добрев.

Добрев бе изключен от БСП с мотиви, че подготвя и лично участва в "недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на БСП и внушават липсата на организационно-политическо единство".

Той бе обвинен и за организиране на шумни протести пред централата на партията преди пленуми. Добрев е открит вътрешнопартиен противник на лидера на БСП Корнелия Нинова, чиито верен поддръжник беше след като тя оглави партията. Впоследствие отношенията им се влошиха.

През 2020 г. Нинова спечели убедително срещу Кирил Добрев първите преки избори за председател на БСП, като членовете на партията показаха ясно, че не приемат курса на колаборация с ГЕРБ, за чийто проводник бе смятан Добрев. Година по-късно той бе изключен от партията.

Наказанието на Калоян Паргов бе отнемане на права за една година да заема партийни длъжности. Публичните аргументи за наказанието бяха свързани главно с позициите на групата на БСП в Столичния общински съвет.

"Пет месеца трябваха, за да стане ясно, че апаратът на Корнелия Нинова ме наказа в нарушение на Устава на БСП и неправомерно. Върховенството на закона е неприкосновено!

Ще продължа да работя честно и отговорно като член на Националния съвет на моята партия. Аз съм част от общност на съмишленици с кауза от 131 години и се гордея с това. Ще се видим на Бузлуджа!", написа Паргов

mediapool.bg