Кламер БГ - Новини: Правителството не одобри проекта за новите F-16 заради въпроси по офертата (видео)

Правителството не одобри проекта за новите F-16 заради въпроси по офертата (видео)

България

|
Четв, 28 Юли 2022г. 18:43ч.
Правителството не одобри проекта за новите F-16 заради въпроси по офертата (видео)

Драгомир Заков, сн. БГНЕС

Правителството в оставка не одобри в четвъртък проекта за закупуването на още 8 изтребителя F-16, както се очакваше. Военният министър в оставка Драгомир Заков обясни, че Военновъздушните сили са анализирали получената от САЩ оферта и преди ден са идентифицирали 32 линии, по които има въпроси.

Затова ще се наложат нови разговори с американската страна за изясняването им. Проектът няма как да бъде одобрен в рамките на този кабинет и придвижването му остава за служебния кабинет.

Следващ парламент евентуално ще трябва да го ратифицира.

И демонстрация на Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова направи зрелищна демонстрация, обявявайки че "народът ни се нуждае от тези пари, за да оцелее". Тя обясни, че министрите на партията са напуснали заседанието на Министерския съвет заради обсъждането на проекта.

"Днес и сега разбрахме за получената оферта за втората осмица F-16, както и за хода на разговорите. Заявихме, че напускаме заседанието, намираме, че този разговор и решения сега са вредни за България", заяви Нинова, въпреки че Заков още преди седмица обясни параметрите на американската оферта.

"Смятаме, че в момента да се обсъжда под каквато и да е форма нов инвестиционен разход, в какъвто и да е размер, за нови осем F-16 е абсолютно недопустимо. Затова напуснахме заседанието на Министерския съвет и няма да участваме в него", обясни Корнелия Нинова.

Закупуването и на втория транш самолети е част от проект за модернизиране на ВВС, който преди години вече бе одобрен от парламента .

"Безпрецедентни" условия

България трябва да отговори на американското предложение до 1 ноември и при липсата на действащ парламент този срок може и да не бъде изпълнен.

Заков каза, че предложените условия са "безпрецедентни", но САЩ не могат да гарантират, че те ще важат и след 1 ноември 2022 година.

Цената е 1.32 млрд. долара и е съпоставима с тази на първия пакет, но включва повече въоръжение.

Предвидени са и компенсации заради забавянето на доставката на вече поръчаните и авансово платени 8 машини. Очакваше се първите изтребители да пристигнат през 2023 година, но заради пандемията този срок се разтегна до началото на 2025 година.

Американската страна ще покрие договора за ракетите, които се поставят на крилата. Като той се изчислява на около 25 млн. долара. Ще бъде осигурено и обучението на пилотите за използване на високоточните оръжия.

Освен това САЩ са се съгласили ако се забави доставката на първите осем самолета още повече, България да поиска отлагане на вноската по втория договор, планирана за 2025-а година.

Сумата по първия договор – около 2.2 млрд. лева, бе платена авансово, тъй като България нямаше изискваната от САЩ кредитна история.

Сега офертата предвижда новият транш да бъде платен за 9 години.

Първата вноска от 16 млн. долара ще бъде в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи.

"Забавянето на модернизацията създава реален риск ВВС да загубят способности и да не могат да изпълняват задълженията си по конституция", предупреди Заков.

mediapool.bg