Кламер БГ - Новини: Законен ли е ремонтът на театър "София"?

Законен ли е ремонтът на театър "София"?

България

|
Четв, 28 Юли 2022г. 20:00ч.
Законен ли е ремонтът на театър "София"?

Законен ли е ремонтът на театър

Спор законен ли е ремонтът на театър "София" се разгоря между Националния институт за недвижимо и културно наследство (НИНКН) и Столична община. Причината е уникалната фасада на театъра, която в крайна сметка ще бъде запазена.

На страницата си във "Фейсбук" НИНКН обяви ремонта на сградата за незаконен, защото не е съгласуван с тях и Министерството на културата. Столична община контрира, че ремонтът е законен, защото фасадата на театъра няма да се пипа.

Спорът между двете институции избухва в момент, когато сградата е напълно изтърбушена. Тя се ремонтира по европроект спечел от Столична община с 5.5 млн. лв. Цялостната реконструкция на сградата ще струва на столичани 9.7 млн. лв. Театър "София" е построен през 1970 г. и оттогава не му е правен основен ремонт.

НИНКН: Ремонтът е незаконен

НИНКН е категорична, че ремонтът е незаконен. Аргументът им е, че сградата се намира в охранителната зона на градината при баня "Подуяне", която е част от парка "Владимир Заимов". Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г. По тази причина е било необходимо да има съгласуване с НИНКН и Министерството на културата.

От института обясняват, че нарушен е чл. 83 от Закона за културното наследство, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват намесите, които не променят външния вид на сградите. Столична община твърди, че не пипа външния вид и по тази причина не е съгласувала проекта.

"Току-що получих писмо от столичния кмет Йорданка Фандъкова, че фасадата на театъра ще бъде запазена. Проект за ремонта на театър "София" от Столична община обаче до момента не е внасян и ние нямаме документални гаранции, че фасадата няма да се променя. Трябва да се иницийра спешна среща за обсъждане на проекта. Всъщност тя е трябвало да се проведе още по време на проектирането", каза пред Mediapool арх. Петър Петров, директор на НИНКН.

Той посочи още, че театърът не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване за потенциално получаване на такъв статут.

Това означава, че от 20 юли тази година строителните дейности и по интериора трябва да спрат, докато проектът не бъде обсъден, а всички строителни работи след тази дата към момента се явяват незаконни, обясни арх.Петров.

Ако театърът бъде обявен за единична културна ценност, то проектът му за ремонта трябва детайлно да е съгласуван и по отношение на интериора му с цел запазването на ценността му. Наскоро от гражданската формация "Спаси София" обаче показаха, че ремонтът вече тотално е засегнал интериорът.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и районният на община "Оборище" Николай Александров, са уведомени за становището на НИНКН на 20 юли 2022 г. Те имат 7-дневен срок, в който могат да заявят писмено възражения, но не и да разрешат строителни работи. В НИНКН няма постъпили възражения от тях.

Столична община: Театър "София" не попада в охранителна зона

Театър "София" не попада в охранителната зона на градина "Баня Подуяне", както се твърди в разпространена от НИНКН позиция във "Фейсбук", се казва в позиция на Столична община изпратена до Mediapool.

От общината уточняват, че градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона.

Столична община подкрепя стартиралото производство от страна на НИНКН по Закона за културното наследство, за което е уведомена по официален ред.

Предприети са необходимите действия за запазването на характерния облик на сградата, се казва в позицията на общината. От там напомнят, че външният вид на театъра не се променя.

"Подменя се само старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците. Това е доказано с експертиза на Университета по архитектура, строителство и геодезия. За целта ще се постави нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени", обясниха от Столична община.

Последната дума е на Министерството на културата

Единствено главна дирекция "Инспекторат по опазване на културното наследство" към Министерството на културата може да издаде предписание за спиране на ремонта на театър "София", казаха от НИНКН.

Институтът по паметниците на културата няма такива правомощия и по тази причина е сезирал Инспектората към Министерството на културата.

Наложително е да бъде направена проверка кои са участниците, нарушили Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията, посочват от НИНКН.

В позицията си Институтът алармира, че съдбата на театъра може да сполети още много други ценни здания. Причината е, че Законът за енергийната ефективност например дава срок всички сгради да бъдат приведени според изискванията му. Включително и знакови ценни сгради, които не са в списъка на недвижимото културно наследство. Техните собственици ще бъдат глобени, ако не осигурят необходимата степен на енергийна ефективност, която включва и топлоизолиране, т.е. създават се предпоставки за унищожаване на архитектурен и художествен образ и на автентичност, посочват от НИНКН.

Поддръжката и експлоатацията на тези сгради е скъпа и ще става все по-скъпа с повишаване на цените на енергоносителите. Енергийна ефективност може да се постигне и без драстични намеси - има решения, но те са по-скъпи и тук трябва да има адекватно подпомагане на собствениците от държавата и от общините, се казва в позицията на НИНКН.

Статутът на ценните сгради от втората половина на ХХ век тепърва ще се превръща в обществена тема. Театърът, който няма статут, по случайност и за щастие е в охранителна зона и това е основание да бъде пазен, но колко други ценни сгради няма да бъдат запазени, пита НИКН.

mediapool.bg