Кламер БГ - Новини: Съвсем скоро може да се наложи други държави изцяло да пазят българското небе

Съвсем скоро може да се наложи други държави изцяло да пазят българското небе

България

|
Вт, 31 Май 2022г. 12:59ч.
Съвсем скоро може да се наложи други държави изцяло да пазят българското небе

Съвсем скоро може да се наложи други държави изцяло да пазят българското небе

България ще продължи да бъде подпомагана от съюзническите държави в НАТО в охраната на въздушното й пространство, каза военният министър Драгомир Заков във вторник.

До края на месеца ще продължи мисията на нидерландските изтребители F 35 у нас, които помагат на българските военновъздушни сили, като Заков очаква помощта да продължи.

"България ще продължи да бъде подпомагана, няма да бъде оставена сама", каза той,

По думите му имаме различни опции.

"Може да бъде с разполагане на изтребители на наша територия, но има и други опции. В НАТО имаме много процедури, които позволяват трансгранично използване на Air Policing", посочи министър Заков без да уточнява варианти.

През годините на няколко пъти се е стигало до критична ситуация и почти до невъзможност България сама да пази небето си. Сега това се повтаря, като става все по-реална възможността други съседни страни да поемат изцяло охраната на небето ни. В НАТО има подобни практика в страни, които не развиват собствена бойна авиация.

България все още разчита само на съветските изтребители МиГ 29, за чиято поддръжка зависихме доскоро от Русия. След военната агресия на Путин срещу Украйна опциите машините да бъдат ремонтирани в Русия, Украйна или Беларус отпаднаха.

Сега надеждите се насочени към Полша, но все още няма яснота дали тя може да се справи с поддръжката на българските самолети. Авиоексперти обаче са скептични, че това може да е устойчиво решение, защото Полша също разчита на Русия за ремонтните комплекти.

Според източници на Меdiapool изтребителите МиГ 29 ще могат да се използват до края на годината, ако не бъде намерено някакво решение за поддръжката им.

В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията.

Така има реална опасност България да остане без собствени изтребители, докато бъдат усвоени купените от САЩ F-16.

На масата е и вариантът да бъдат осигурени изтребители втора ръка, за да се покрие дупката във времето, но и той изисква време.

Така съвсем реална става възможността България да започне да разчита изцяло на партньорски страни за охраната на въздушното ни пространство.

Мисията на НАТО за охраната на въздушното пространство "Air Policing" е колективна. Балтийските държави, Словения, Северна Македония, Исландия и други държави разчитат изцяло на НАТО.

mediapool.bg