Кламер БГ - Новини: Адв. Мария Шаркова: Разумните стимули за легално кръводаряване ще намалят криминалните практики

Адв. Мария Шаркова: Разумните стимули за легално кръводаряване ще намалят криминалните практики

България

|
Вт, 31 Май 2022г. 13:50ч.
Адв. Мария Шаркова: Разумните стимули за легално кръводаряване ще намалят криминалните практики

Адв. Мария Шаркова

Предлаганите стимули в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането като цяло следват принципите за безвъзмездно и доброволно кръводаряване и биха повишили интереса към доброволното и легално кръводаряване за сметка на криминалните практики. Единствената проблемна разпоредба е предвиденото пряко изплащане на суми между 120 и 180 лева в условията на спешност. Това коментира пред Mediapool Мария Шаркова, специалист по медицинско право по повод внесените през миналата седмица от депутати от управляващата коалиция промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.

Депутатите предлагат да се актуализират сумите за храна, тонизиращи напитки, и пътни разходи на кръводарителите и въвеждането на нов стимул: ваучер на стойност 50% от дневното трудово възнаграждение, изчислено на база средната работна в заплата в страната или 41.70 лева в момента. При спешни случаи и липса на налични количества от съответната кръвна група в даден кръвен център, законът допуска възмездно кръводаряване и депутатите предлагат един литър кръв да се заплаща на донора от лечебното заведение в размер от 120 до 180 лева. (Повече за промените вижте ТУК )

Именно последното плащане според Шаркова е проблемно и нарушава основни принципи на кръводаряването, докато останалите стимули, включително ваучерът, са допустими и ще бъдат от полза.

Допустими и недопустими стимули

"Има препоръка на Съвета на Европа, свързана със защита здравето на донорите и реципиентите в областта на преливането на кръв, като в тази препоръка са въведени етични принципи за доброволно и безвъзмездно даряване на кръв, плазма и др. Не следва да се допуска заплащане под формата на пари в брой или заместител на пари, но е прието, че не се нарушава тази препоръка, ако става дума за разумни разходи, свързани с отсъствие от работа и пътуване. Допускат се и дребни подаръци, напитки и храни и те не представляват нарушение на принципа за доброволност и безвъзмездност", обяснява тя.

"Единствената притеснителна за мен разпоредба е предвидената възможност да се заплаща конкретна сума при спешни случаи. До този момент разпоредбата, която действа, предвижда, че в тези случаи се покриват непосредствени разходи на дарителите или се предоставят символични подаръци. В конкретния случай, обаче, заплащане между 120-180 лв. не е символичен подарък или покриване на непосредствени разходи", посочи Шаркова. Тя допълни, че трябва да се помисли как да се действа и да се насърчава кръводаряването в условия на спешност. Сппоред нея трябва да има по-чести организирани кръводарявани, а не само кампанийни. По думите й може да се помисли и за стимули за работодатели, които организират даряването на кръв от големи колективи.

Какви проблеми решават стимулите?

По думите й всички останали предложения в закона като ваучер, който касае отсъствието от работа, платен отпуск за определен срок, възстановяването на разходите за пътуване, не нарушават принципите на безвъзмездното кръводаряване.

"Дори, смятам, че това ще стимулира и подпомогне кръводарителите. Защото в момента съществуват много практически проблеми", посочи Шаркова и даде за пример случаите когато кръводарителите трябва да пътуват от една област до друга област, за да дарят за свой близък, особено в работно време.

"Като цяло това е проблем, с който се сблъсквам често в практиката си. Понякога пациентът се намира в една област – например Пловдив, а близките са в София. И макар принципно да няма изрична забрана да дарят в София, на практика се получават така, особено когато пациентът е от рядка кръвна група, че близките се налага да пътуват. Причината е в това, че дори да дарят в София за конкретния пациент, много трудно Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ), ще възстанови запасите си от кръв от тази кръвна група. А той трябва да разполага с такива запаси в случай на спешност – при катастрофа с много пострадали или други събития, които налагат по-големи количества рядка кръв", обясни Шаркова.

Ето защо възстановяването на разходи за път и компенсирането на отсъствие от работа биха улеснили протенциални кръводарители.

Стимули за легалното краводаряване и наказания за търговията

Шаркова, обаче, е на мнение, че законът няма да реши автоматично всички проблеми, особено ако властите бездействат при наказването на недобросъвестните практики. "Ако се улесни кръводаряването, стимулират се добросъвестните кръводарители и се решат някои практически проблеми, които съществуват, хората няма да прибягват до недобросъвестните търговци на кръв, а ще получават кръвта по законен начин", убедена е тя.

Според нея със законовите промени се цели да се стимулира добросъвестното кръводаряване и да няма интерес към криминалните практики. Тя допълни, че наказанието за продавачите на кръв трябва да е неизбежно.

Пречки пред кръводаряването

По думите й липсата на информация сега притеснява хората да даряват кръв: някои се страхуват; не са наясно с процедурата или смятат, че имат противопоказания, а това често не е така; не знаят, че може и да е полезно за тях, защото кръвта им се изследва за различни инфекции и то безплатно и могат да получат безплатна диагностика.

Според Шаркова има голяма нужда от разясняване ползата от кръводаряването. Също така има и организационни проблеми, като не винаги са създадени добри и удобни условия да се дарява кръв.

Тя коментира още, че в България не се говори често за кръводаряването, а присъствието на темата в дневния ред на обществото е от голяма полза. Примерът за това се видя по време на пандемията от Covid когато много хора искаха да дарят реконвалесцентна плазма.

mediapool.bg