Кламер БГ - Новини: Съветските самолети във военната авиация летят след ремонти

Съветските самолети във военната авиация летят след ремонти

България

|
Вт, 05 Ян 2021г. 10:32ч.
Съветските самолети във военната авиация летят след ремонти

До края на февруари българските Военновъздушни сили трябва да имат осем ремонтирани щурмовици Су 25. Част от машините вече са доставени от беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод", а до няколко месеца престои договорът за 82.51 млн. лева без ДДС да бъде изпълнен изцяло.

Сделката с беларуската компания бе сключена от военния министър Красимир Каракачанов, като тя мина през много препятствия, докато се реализира. В крайна сметка, с известно закъснение заради епидемията, договорът върви към завършване, за разлика от споразумението с руснаците за ремонта на самолетите МиГ.

Според източници във военните среди той се смята за един от най-успешните проекти за ремонт на старата съветска техника, на която все още разчита българската армия.

В края на миналата година началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че програмата за модернизация и ремонт на щурмовите самолети Су-25 трябва да продължи с още самолети.

Засега обаче няма информация дали това ще стане.

България може да ремонтира още шест машини, като не е ясно какви биха били измеренията на един нов договор.

Възможно е обаче да бъдат ремонтирани и само двигатели.

До подписването на договора се стигна след силно напрежение в управляващата коалиция. Военният министър Красимир Каракачанов настояваше за изпълнител да бъде избран беларуският завод, а тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов бе на друго мнение.

Председателят на парламента Цвета Караянчева дори покани руснаци да ремонтират щурмовиците Су-25, но в крайна сметка поръчката остана за беларуската компания.

От БСП се опитаха да раздухат скандал и обявиха, че "поръчката е само с един кон".

В сюжета се намеси и българският завод "Авионамс", който обяви, че може да ремонтира машините.

От МО обаче прецениха, че към момента държавният завод не може да се справи с такава задача.

За разлика от договора с беларуската компания споразумението с руската корпорация РСК МиГ за ремонта на МиГ 29 не върви гладко и българската страна предяви неустойки.

mediapool.bg