Кламер БГ - Новини: Неяснота кога и как ще се гласува. Борисов заподозря Радев, че иска да отмени изборите

Неяснота кога и как ще се гласува. Борисов заподозря Радев, че иска да отмени изборите

България

|
Вт, 05 Ян 2021г. 14:52ч.
Неяснота кога и как ще се гласува. Борисов заподозря Радев, че иска да отмени изборите

Въпросът кога и как ще се гласува в епидемичната обстановка остава без отговор засега въпреки проведените консултации на президента Румен Радев със здравния министър Костадин Ангелов и други здравни експерти във вторник.

Радев поиска от здравните власти прогноза за развитието на епидемията и план за изборите, а те от своя страна го призоваха първо да насрочи датата.

На този фон премиерът Бойко Борисов заподозря държавния глава, че иска да отмени изборите.

"Президентът сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно", коментира Борисов.

"Учудвам се, че днес президентът е говорил на тази тема. На 28 март имаме обявена дата за избори. За тази дата се готвим и подготвяме медицинския протокол навсякъде. Ако можеше някой да даде прогноза какво ще се случи до 28 март, той щеше да е шеф на СЗО, макар че и те не знаят. Виждаме, че съседите и в Европа са в пълен локдаун".

Въпреки че Радев съобщи по-рано, че смята да насрочи парламентарните избори за 28 март, тази дата засега не е потвърдена, а наскоро от екипа на държавния глава допуснаха, че тя може да се ревизира.

Яйцето или кокошката?

По време на срещата със здравните власти Радев поиска информация каква е прогнозата за развитието на епидемията, а те настояха държавният глава да определи първо датата и на тази база да се правят прогнозите. И в момента се подготвя план, но с много условности.

"Здравните власти се готвят за парламентарни избори на 28 март", каза ресорният министър проф. Костадин Ангелов.

Радев обаче призова да се оставят "политическите аспекти" и да се обсъдят очакванията за карантината и ваксинацията.

"И какви са мерките за защита, които предвиждате и каква свобода ще имат партиите при кампанията?", добави Радев.

"В мига, в който президентът обяви датата на изборите, ние ще го представим (планът за провеждането на изборите - бел.ред.), защото в противен случай той ще прилича малко като, образно казано, преждевременното раждане, ще има сериозни рискове за резултата. А мисленето за мобилни секции, за изграждането на секции за специално гласуване на хора под карантина - да, мислим, господин президент, как да гарантираме правото на хората, които са поставени под карантина, тъй като те по закон нямат право да напускат домовете си", отговори здравният министър.

На настоятелните питания и от вицепрезидента Илияна Йотова защо този план все още не се оповестява, здравният министър отказа да даде повече детайли.

"Такива протоколи се изготвят в европейските държави всеки месец (...) То е малко като яйцето и кокошката. За да се вземе информирано решение за датата на изборите, ние би трябвало да сме сигурни във всички мерки, които ще предприемете, за да знаем, че хората наистина ще могат да гласуват безопасно. Вие предпоставяте нещата в обратната посока – първо издайте указа, след това ще ви дадем плана. Струва ми се, че не е логично това", каза вицепрезидентът Илияна Йотова в края на спора кое трябва да бъде обявено първо.

Костадин Ангелов посочи, че от два месеца се разработва медицински протокол за провеждане на изборите в условията на пандемия - адаптира се от международния опит и ще бъде ясен в момента, в който президентът насрочи изборите.

По закон държавният глава трябва да издаде указ за насрочване на изборите не по-късно от 60 дни преди деня на вота.

Много условности

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че в момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие.

Основни фактори са до каква степен ще се запази положителната тенденция за спад на заболяемостта от коронавирус, наличие на нови щамове, възможна грипна епидемия и други.

"Трудно е да кажем отсега какво ще е развитието на епидемичната ситуация", отбеляза той.

Няколко варианта: сваляне на карантината и мобилни урни

Сред обсъжданите варианти са секции за хора, които са преболедували и списъци за гласуване на карантинираните лица, както и падане на карантината за няколко часа. Възможна е и организация на мобилни урни за гласуване.

Кунчев заяви, че при всички случаи всеки български гражданин ще упражни правото си на глас и няма да бъдат нарушени демократичните му права.

Няма да се допуска в деня на изборите и по време на предизборната кампания струпване на хора в закрити помещения.

Ще се ползват лични предпазни средства, както и дезинфектанти, включително и за машините за гласуване.

В момента законът не дава възможност карантинираните да отидат до урните, защото така нарушават карантината и подлежат на санкции. В същото време обаче Изборният кодекс не дава възможност за алтернативен начин за гласуване.

Подвижните секции са само за хора с трайни увреждания, а дистанционен вот не е предвиден. Това означава, че какъвто и подход да предприемат управляващите, те трябва да направят законови промени.

Международен опит

Радев заяви, че пандемията няма да отмине скоро и трябва да се научим да живеем с вируса, включително и да се организират и проведат избори, като в много страни вече са проведени такива, има и международен опит.

Той коментира, че провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на здравни мерки.

Но такива избори се проведоха в редица държави, отбеляза Радев и посочи сред примерите САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватия, Румъния, Република Северна Македония.

Кога да са изборите?

Мандатът на настоящия парламент изтича на 26 март, защото той е 4-годишен и според решение на Конституционния съд (КС) от 2001 г. започва да тече от датата на последните избори.

По закон гласуването в България се провежда в един неработен ден за цялата страна , но по традиция това става в неделя.

Така първата възможна дата за вота е 28 март. Конституцията предвижда той да се проведе най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на парламента.

Последната неделя преди изтичането на този срок е 23 май.

mediapool.bg