Кламер БГ - Новини: Йордан Цонев стана зам.-председател на ДПС

Йордан Цонев стана зам.-председател на ДПС

България

|
Вт, 05 Ян 2021г. 13:35ч.
Йордан Цонев стана зам.-председател на ДПС

Депутатите Йордан Цонев и Халил Летифов бяха избрани за зам.-председатели на ДПС. Ново име сред заместниците на Мустафа Карадайъ е и това на Станислав Анастасов.

Това реши широкото ръководство на партията - Централния съвет, който проведе заседание в понеделник. Промените бяха направени на 31-вата годишнина от създаването на ДПС.

Общо зам.-председателите на ДПС ще бъдат петима. Постовете си запазват Хасан Азис и Ахмед Ахмедов. Янко Янков и Филиз Хюсменова обаче вече няма да са заместници на председателя, но остават част от т.нар. тясно ръководство на партията – Централното оперативно бюро.

Като зам.-председател Ахмед Ахмедов запазва ресора си "Организационен отдел", кметът на Кърджали Хасан Азис също ще продължи да отговаря за "Местно самоуправление", но и за "Зелен пакт" и " Регионални съвети". Всъщност всички заместници, освен Ахмедов, имат за ресор "Зелен пакет". Освен за това, Йордан Цонев ще отговаря за икономическата политика и бюджет. Халил Летифов пък за транспорт и информационни технологии. Досега Хюсменова отговаряше за ресор "Европарламент", който вече е в ръцете на Анастасов. Той ще отговаря и за либералните политики.

Промени има и в Централното оперативно бюро (ЦОБ). Бившите депутати Четин Казак, Тунчер Кърджалиев и Рушен Риза са изключени от тясното ръководство. В ЦОБ обаче влиза секретарят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Севинч Солокова, както и лидерът на младежката организация Сезгин Мехмед и депутатите Джейхан Ибрямов и Хамид Хамид.

Местата си в тясното ръководство запазват Джевдет Чакъров, Емел Етем, Юнал Лютфи, Илхан Кючюк, Камен Костадинов, Нигяр Джефер и други.

Ето кои влизат в тясното ръководство:

1.Джевдет Чакъров

2.Джейхан Ибрямов

3.Емел Етем

4.Илхан Кючюк

5.Имрен Мехмедова

6.Камен Костадинов

7.Нигяр Джафер

8.Рамадан Аталай

9.Севинч Солокова

10.Сезгин Мехмед

11.Филиз Хюсменова

12.Хамид Хамид

13.Юнал Лютфи

14.Янко Янков

Широкото ръководство на партията излезе и с позиция, в която се говори за коронавируса и предстоящите тази година избори за народни представители и за президент. Отново се споменава и идеята на партията за ускорено догонващо икономическо развитие на страната:

"Отбелязвайки 31 години от създаването на Движение за права и свободи, с гордост и удовлетворение констатираме, че това е единствената партия, която се зароди в епохата на най-тъмния период на тоталитарната власт, като партията, чиито основни начала гарантираха демократичното развитие на България, социалната справедливост, правовия ред, нейната геополитическа ориентация, осигуряваща достоен живот на всеки български гражданин, независимо от етнос, религия, език, социално положение, гарантираща правата и свободите на българските граждани. Създавайки партия ДПС, д-р Ахмед Доган заложи устойчивите темели на демокрацията и нейната необратимост, териториалната цялост на България, единството в разнообразието и богатството в различието, гарантира мирния преход с прилагането на създадения от него Български етнически модел, взе активно участие в историческите моменти от развитието на страната, за да стане България пълноправен член в евроатлантическото семейство.

Всички участници в създаването на ДПС, нейното стабилно установяване на политическата сцена, всички, за които ДПС е кауза и житейска мисия, а това са поколения депесари, имаме самочувствието на строители на най-новата история на България, но то ни натоварва с изключителна отговорност.

Ние знаем, мирът и демокрацията не са даденост, а трябва да се отстояват всеки ден, защитата на правата и свободите на българските граждани изискват нашата упоритост последователно, упорито и неотклонно. Стремежът ни да установим заедност, дължината на историческия ни път, увереността в това, че той ще бъде продължен в бъдеще, паметта за нашите свидни жертви, подчинява всички нас, членовете на ДПС, на тази наша обща мисия – да пазим мира и демокрацията, да работим за гарантиране на достойни условия на живот на всеки български гражданин в България.

Днес Ковид-19 е общо зло, срещу което трябва да се изправим всички, цялото човечество, за да гарантираме здравната сигурност на гражданите. Ковид-19 застрашава живота и здравето на всички, независимо от религия, етнос, език, социален статус, създава реалност на несвобода. Обединението на всички усилия е условие, без което няма как да се справим с последиците на пандемията. Това обаче изисква правителство с необходимата експертиза, с необходимата програма за развитие. Правителството на ГЕРБ демонстрира вече повече от десет години липса на капацитет. Правителството няма програма за развитие, няма визия за развитието на страната, въведените социално- икономически мерки в условията на пандемия са неадекватни на кризата и не могат да се справят с нея, липсата на реформи особено в областта на здравеопазването са основната причина за високата смъртност в нашата страна. Но най-важното е, че правителството на ГЕРБ не се ползва с доверието на обществото. А за успеха на държавата, особено в условия на криза, това е изключително важно.

През тази година предстоят два важни избора – за Народно събрание и за президент на републиката.

Всеки български гражданин трябва много отговорно да участва и да направи своя избор в изборите на Народно събрание – избор за настоящето и бъдещето. От изборите зависи доколко и колко бързо ще се справим с кризата. Ние от ДПС имаме и предлагаме програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната, ние предлагаме програма, която да осигури здравословни условия на живот на всеки български гражданин, предлагаме адекватни решения по Зеления пакт на Европейския съюз.

Всички български граждани много отговорно трябва да участват и в изборите за президент на републиката. Трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител. Президентът на България, който се избира пряко от народа, разполага с мощното оръжие да бъде президент на всички български граждани и да задава посоката. За това обаче са необходими не просто брой гласове, колкото и да са много, а опит, мъдрост и държавническо мислене. Такъв президент трябва да избере България за следващите 5 години.

Изборите през тази година ще бъдат изпит за всички партии и техните членове и симпатизанти. Докато управляващите са част от кризите, а не решенията, България ще изостава в развитието си от другите европейски държави и все по-трудно ще намира достойно място в региона и в Европа. Изборите трябва да бъдат спечелени с програма, със знаещи и можещи кадри, с визия и план за развитие. С идеи и аргументи в една толерантна кампания. Ние от ДПС имаме какво да предложим на българските граждани, имаме и идеите, програмите и кадрите. В конкурентна среда ще издигаме нашите кадри и веднъж като ги издигнем, ще ги подкрепим, защото те ще защитават тезите и програмата на ДПС. А това е програмата, с която България ще получи своя шанс да постигне ускорено догонващо икономическо развитие."

mediapool.bg