Кламер БГ - Новини: Съветници на министъра поискали МВР да купи по-слаби джипове

Съветници на министъра поискали МВР да купи по-слаби джипове

България

|
Четв, 11 Фев 2021г. 20:15ч.
Съветници на министъра поискали МВР да купи по-слаби джипове

Съветници на служебния вътрешен министър Пламен Узунов са поискали МВР да занижи критериите в обществената поръчка за високопроходими автомобили и така се е стигнало до закупуването на по-слаби джипове. Това заяви сегашният ръководител на силовото ведомство Христо Терзийски. Заради обществената поръчка за 290 джипа "Грейт Уол", купени от свързаната с бизнесмена Гриша Ганчев "Българска автомобилна индустрия", България ще трябва да върне над 6 млн. евро. Нарушенията бяха открити от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Досега Терзийски мълчеше по темата, която пък бе използвана за политчески атаки между президент и правителство.

Някъде към средата на фервруари 2017 г.

По време на подготовката на поръчката Терзийски ръководеше главна дирекция "Национална полиция", т.е. структурата, която задава критериите за джиповете. Според него желанието им е било да се купят високопроходими джипове като тези на граничната полицията. Колите трябвало да отидат в девет областни дирекции, в чиято територия има и гранична зона. Поръчките на граничната и националната полиция били идентични, но тогава се появили съветниците и всичко се променило.

"Някъде може би към средата на февруари месец 2017 г. по времето на служебния министър се взе решение на база съвети, подадени от негови съветници, че тези спецификации трябва да бъдат занижени", обясни Терзийски без да спомене имената на съветниците.

Той обясни, че в момента специализираната прокуратура води дело по случая и са започнали разпити. Всички материали по поръчката били изпратени там.

Поръчката е финализирана от третото правителство на Бойко Борисов, което дори я защитава пред съда и се противопоставя на отмяната й.

Конкурсът минава през Комисията за защита на конкуренцията и Върховния администартивен съд. Сега от ГЕРБ твърдят, че вината е изцяло на служебния министър Узунов, който в момента е секретар на президента Радев. От президентството пък казват, че поръчката е била подготвена във втория мандат на ГЕРБ.

Търговия с влияние

Сигналът на ОЛАФ бе прикачен към дело за търговия с влияние. От прокуратурата не казаха дали става дума за разследването срещу Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

В официалното изявление на ОЛАФ се препоръчва да се започне разследване за злопупотреба с власт. От службата посочиха още, че критериите за закупуване на колите са били едностранно променени от МВР и вместо високопроходими са купени тип SUV. Освен това част от тях са били стари и са стояли на склад.

Досега в МВР не е постъпвало нищо официално от ОЛАФ, заяви Терзийски. Той обаче даде да се разбере, че ведомството ще бъде санкционирано и ще трябва да върне парите.

mediapool.bg