Кламер БГ - Новини: Страните по ядрена сделка планират специален механизъм, за да продължат търговията с Иран

Страните по ядрена сделка планират специален механизъм, за да продължат търговията с Иран

Свят

|
Вт, 25 Септ 2018г. 15:07ч.
Страните по ядрена сделка планират специален механизъм, за да продължат търговията с Иран

Оставащите страни по споразумението за иранската ядрена програма заявиха, че са се договорили да продължат да работят за създаването на специален механизъм за запазване на търговията с Иран, включително в петролния сектор, предадоха световните агенции.

В кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини се срещна с висши представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран.

"Загрижени от нуждата от спешни действия и от осезаеми резултати, участниците в срещата приветстваха практически предложения за запазване и развиване на каналите на плащания, по-специално инициативата да се създаде специален механизъм, който да улесни финансовите трансакции, свързани с иранския износ, в това число и петрола", каза Могерини след срещата.

Тя каза, че на равнище ЕС решението за създаване на такъв механизъм вече е взето, така че към него биха могли да се присъединят и останалите страни.

Могерини каза, че страните по договора са потвърдили, че Иран изпълнява напълно условията в него.

Дипломат номер едно каза, че страните по ядрената сделка ще продължат да сътрудничат с Техеран в сферата на икономиката и науката.

mediapool.bg