Кламер БГ - Новини: Стотина души протестираха в София в защита на Десислава Иванчева

Стотина души протестираха в София в защита на Десислава Иванчева

България

|
Съб, 24 Ноем 2018г. 16:23ч.
Стотина души протестираха в София в защита на Десислава Иванчева

Стотина души откликнаха в събота на призива за протест в подкрепа на бившата кметица на район “Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които са в ареста вече седем месеца. Шествието бе организирано от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" и от близките граждански съюзници на Иванчева - организацията “Зелен Младост“

Шествието започна в 12 часа от пилоните на НДК и завърши пред Съдебната палата три часа по-късно.

Протестиращата носеха плакати с надписи “Къде са доказателства?“, “Свобода и право“, “Справедливост“, “Освободете Иванчева и Петрова“ и други.

Татяна Христова от “Зелен Младост“ каза пред протестиращите, че подкрепя Десислава Иванчева от избирането й за кмет на “Младост“. Според нея Иванчева и Петрова са били “гнусно очернени и омаскарени“ още при ареста им, защото са били оставени пет часа с белезници в центъра на София.

Татяна Христова каза, че целта на цялата акция е била да се покаже на цяла България, че не може да има независими честни политици. На изборите за кмет на "Младост" Десислава Иванчева спечели като независим кандидат срещу ГЕРБ.

Петромир Кънчев от “Правосъдие за всеки“ благодари на протестиращите, че са събрали да протестират с искане за правова държава, а не за евтини горива. Емил Георгиев от гражданската инициатива допълни, че протестът е в подкрепа и на съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд, който пусна Иванчева и Петрова под домашен арест, но след това апелативният съд върна двете жени зад решетките.

Емил Георгиев каза, че съдия Хинов е предпочел да приложи закона, отколкото да се умилква на “свински медии“ и веднага се е превърнал в тяхна мишена.

"Ние днес не сме много тук (пред Съдебната палата-б.р.), но сме достатъчно, за да покажем, че в България има хора, на които им пука за правовата държава", обясни Георгиев.

Организаторите на протеста призоваха за гражданска подкрепа и за председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е един от силните критици на главния прокурор Сотир Цацаров. Преди десет дни Панов обяви, че държавата върви към автокрация, а Цацаров осигурява чадър над приятелите си. Междувременно антикорупционната комисия обяви, че започва проверка на доходите на Лозан Панов.

В събота в София се проведе и скромно автошествие срещу високите цени на горивата, в което се включиха 14 автомобила, съобщава агенция “Фокус“. Те имаха намерение да блокират предварително

центъра, но не успяха.

В Рудозем, област Смолян, се организира шествие със сборен пункт - паркинга на Спортната зала в града. На протест излязоха и жители на Карлово и Сопот. Протест е планиран и в Гоце Делчев.

mediapool.bg