Кламер БГ - Новини: Цветанов: Нищо не налага промяна на сегашното управление

Цветанов: Нищо не налага промяна на сегашното управление

България

|
Нед, 25 Ноем 2018г. 14:40ч.
Цветанов: Нищо не налага промяна на сегашното управление

Нищо не налага да има промяна на сегашното управление, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в края на поредна седмица с протести в страната, напрежение в управляващата коалиция и изострени отношения между правителството и президента. В подкрепа на твърдението си Цветанов посочи новия мониторнигов доклад на Европейската комисия, който е най-добрият за страната ни до момента.

"Определено се движим в по-правилната посока, както за борба с организираната престъпност, така също и в законодателната дейност, така и в реформите в съдебната система. Имаме някаква стъпка, която дава по-доброто самочувствие за страната ни. Много от нашите опоненти даваха за пример Румъния, сега виждаме, че в Румъния вече дават за пример България, което означава, че се движим в правилната посока", каза Цветанов в неделя пред БНР.

Той отбеляза, че управляващите се отнасят с разбиране към надигналото се недоволство в страната, но че не бива да се блокират пътища и кръстовища: "Всеки, който изразява своето мнение и позиция – ние имаме чуваемост и чуваме тези проблеми. Правим политики, които да могат да решават наслагваните с години проблеми. Отнасяме се с разбиране. Всеки протест във всяка демократична държава е позволен, но когато се блокират пътища и се нарушават правата на всички останали… нека да осигурим нормалния пропускателен режим на всички пътни артерии, които се блокират".

Според Цветанов трусовете в съуправляващата коалиция "Обединени патриоти" (ОП) създават усещане за нестабилност. Той обаче подчерта, че критерият за стабилността на управлението е управленската програма, а към настоящия момент няма различия по нея. Имаме различия по определени теми, но това по никакъв начин не променя стабилността, подчерта той.

От новия вицепремиер Марияна Николова, ГЕРБ очаква именно това - да изпълни ангажимента, поел правителството с управленската програма: "Имаме коалиционно споразумение. Там има изисквания за споделяне на отговорностите в едно управление. Нямаме разминаване относно управленската ни програма с конкретните срокове за дадените политики. Що се касае за кадрови назначения, в случая с вицепремиера от квотата на "Обединени патриоти" – това е тяхно предложение, с което ние сме се съобразили. За нас е важно да нямаме отклонения от управленската ни програма. Към настоящия момент нямаме такива различия".

Избирането на бившата шефка на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов на овакантения от него пост обаче не бе подкрепено от депутатите на "Атака", които са част от ОП и следователно Марияна Николова се води и тяхна квота. Волен Сидеров недоволства, че тя не е политик и не я познава.

Цветанов отбеляза, че в парламента отсъства реалният дебат по важните теми. По думите му БСП изцяло са абдикирали от дебата.

БСП не предлагат алтернатива, каза още и добави, че единствената цел на левицата са предсрочни избори и влизането им във властта чрез служебен кабинет на "техния президент" Румен Радев. По думите на Цветанов "някой път представящите "Визия за България" са повече от слушателите и симпатизантите им по места".

"Нека да им пожелая успех на БСП и да работят по този начин, защото това изцяло обслужва партия ГЕРБ – с липсата на алтернативни и правилни решения за бъдещо управление",заяви той.

Комуникационната стратегия трябва да бъде подобрена от политиките, които се правят от съответните ресорни министерства, смята Цветан Цветанов и добави, че в тази връзка е предвидено от средата на януари да се направи граждански диалог "Европа – нашият дом". Той изтъкна изключителното значение на запазването на европейското мислене. Според него в БСП се засилва националпопулизмът, което ще е проблем както за идентичността на левицата, така и за европейската им интеграция в тяхното политическо семейство.

mediapool.bg