Кламер БГ - Новини: Столични квартали протестираха срещу мръсния въздух

Столични квартали протестираха срещу мръсния въздух

България

|
Вт, 11 Дек 2018г. 19:25ч.
Столични квартали протестираха срещу мръсния въздух

Жители на няколко столични квартала протестираха срещу мръсния въздух. Първоначално участие бе заявено от жители на "Овча купел", "Западен парк" и "Красна поляна", но към тях се присъединиха хора от "Орландовци", "Люлин" и др. Те се събраха във вторник вечерта пред Министерството на околната среда и водите, настоявайки то да влезе в ролята си на контролиращ орган, който управлява горенето на битовите отпадъци, тъй като според тях основната причина за мръсния въздух в трите квартала е именно нерегламентираното изгаряне на битови отпадъци.

Хората носиха плакати "Искаме ефективни мерки за чист въздух!" и "Не на въздушния геноцид!". Те поискаха властите да предприемат спешни законодателни промени, както и да засилят проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщите и строителните обекти за нерегламентирано изгаряне на гуми и отпадъци, както и проверките за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

Куриозен случай от последните дни е купуване на дрехи втора употреба от крайно бедни граждани, които ги използват за горене и замърсяват въздуха с вредните изпарения от боите и химикалите в дрехите.

От МОСВ отговориха, че осъществяват ролята си на контролиращ орган и се аргументираха, че само през изминалата седмица е имало четири проверки с глоби в общински жилища във въпросните квартали. Гражданите обаче настояват за още по-ефективни мерки, предаде БНТ.

Статистиката показва, че ноември е бил месеца с най-мръсен въздух и повишени нива на фините прахови частици. Идните дни не се очаква повишение, сочат показателите в системата за измерване чистотата на въздуха

Мъгли с високо съдържание на прахови частици продължават да измъчват жителите на София и десетки по-големи градове в страната. Най-голямата стойност на замърсяване на въздуха в София бе отчетено на 4 декември, когато с решение на Столична община се въведе "Зелен билет" като стимул на столичани да оставят автомобилите си и да се качат на градския транспорт. Буферните паркинги на метрото също бяха безплатни.

mediapool.bg