Кламер БГ - Новини: Извънредните военни разходи скочиха до небето

Извънредните военни разходи скочиха до небето

България

|
Ср, 12 Дек 2018г. 13:24ч.
Извънредните военни разходи скочиха до небето

Правителството отпусна в сряда извънредно още 113 млн. лева за военното министерство, след като в края на миналия месец даде зелена светлина за подписването на договори за ремонта на старите съветски самолети Миг 29 и Су 25, разходите по които могат да стигнат 200 млн. лева.

Така кабинетът спазва стила си да финансира силовите ведомства с допълнителни средства над бюджетите им.

Новите харчове за отбраната бяха представени от премиера Бойко Борисов на правителственото заседание, на което присъстваха и генерали.

"Това да го знаете, като си отидете по службите, да кажете на състава - "Кугър"- и, МиГ-ове, Су-та, "Пилатос"-и ... по казармите, за да придобият нормален вид", каза премиерът.

Военния министър Красимир Каракачанов обясни, че 10.9 млн. лева ще отидат за поддръжката на пет вертолети "Cougar", а 817 хиляди лева за ремонт на вертолет Ми 17. Целеви средства има и за ремонта на самолети L-39 и танкове Т-72.

За комуникационни и навигационни системи на ВВС правителството дава над 40 млн. лева.

Кабинетът отпуска пари и за модернизиране на информационната система на армията,включително и за мобилни и ръчни терминали по стандарта ТЕТРА, съобщи Каракачанов.

Над 33 млн. лева са за нуждите на централната администрация и Военномедицинската академия, а над 23 млн. за осигуряване и строителство в Сухопътните войски.

Военната авиация може и да "литне", но трудностите с поръчките остават

Всички тези средства обаче би трябвало да бъдат усвоени след провеждане на обществени поръчки, което не е сред силните страни на министерството. Поръчките редовно се провалят и ремонтът на старата военна техника се забавя с месеци, а понякога дори и с години, въпреки че има осигурени средства.

Командирът на Военновъздушните сили /ВВС/ генерал-майор Цанко Стойков посочи, че отпуснатите средства дават възможност до края на годината да бъдат сключени договори за логистичната поддръжка на почти всички самолети и вертолети, които са на въоръжение във ВВС.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев каза от своя страна, че средствата са предвидени както да се възстанови летателната годност на самолетите и вертолетите, но и за възстановяване на годността на въоръжението и техниката на българската армия.

Разходите набъбват

"На миналото заседания на правителството бяха гласувани 45 740 000 за поддръжка на самолетите МиГ 29 и летателната годност на 14 самолети СУ 25, както и четири милиона лева за сгради на служба Военна информация", припомни Каракачанов.

Кабинетът обаче одобри рамкови споразумения за ремонта на старите съветски самолети Миг 29 и Су 25, които могат да достигнат общо 200 млн. лева.

Инвестирането на толкова средства в старата техника е предмет на сериозни спорове в бранша. В момента правителството подготвя покупката на нов тип съвместими с НАТО изтребители и според някой наблюдатели инвестирането на толкова значителни средства не е необходимо.

При всички случаи обаче част от старите съветски изтребители трябва да се поддържат до придобиването на нови.

Проектът се бави, а мнозина остават скептични дали той ще се реализира заради сериозните инвестиции в руската техника и лошата практика от последните най-малко 15 години.

Трагично е и състоянието на вертолетната авиация, въпреки че бяха закупени за стотици милиони левове нови вертолети "Cougar".

От години заради липсата на средства, от 12 налични такива машини летят само 3-4.

Заради малкото часове във въздуха се стигна и до инциденти.

МО планира да ремонтира и хеликоптерите Ми 17 и Ми 24, но и там поръчката тръгна с гаф. От МО признаха за допусната грешка в заданието и се наложи да го коригират.

mediapool.bg