Кламер БГ - Новини: Столичната лекарска колегия поиска оставката на управителя на НЗОК

Столичната лекарска колегия поиска оставката на управителя на НЗОК

България

|
Четв, 15 Юли 2021г. 19:15ч.
Столичната лекарска колегия поиска оставката на управителя на НЗОК

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев

Столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) поиска в четвъртък оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев заради коментара му отпреди ден дали хората са съгласни с техните пари една болница ("Пирогов") да бъде почерпена с 1 млн. лева за отчетена, но неизвършена дейност.

Това е втора остра позиция на съсловна организация срещу НЗОК от началото на седмицата, като преди това БЛС обвини касата в административен тормоз над болниците заради формални нарушения. И в ръководството на БЛС, и на Столичната колегия на организацията има лекари от "Пирогов". Зам.-председател на БЛС е неврохирургът и зам.-директор на "Пирогов" проф. Николай Габровски, а председател на Столичната лекарска колегия е началникът на УНГ-отделението в болницата д-р Асен Меджидиев.

"Столична колегия на БЛС е възмутена от арогантното изказване на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. В интервю за БНР, дадено на 14 юли, проф. Салчев коментира мнение на лекар и попита: "Вие бихте ли се съгласили, от вашите пари да почерпим някоя болница с 1 млн. лева?" Уважаеми проф. Салчев, ние, столичните лекарите искаме да Ви кажем, че не желаем да ни черпите, докато спасяваме животи. Вашето изказване звучи подигравателно, на фона на усилията, които всички ние полагаме вече година и половина. Подобно поведение от управител на НЗОК и подхвърлянето на милиони за почерпка е не само унизително, но и неморално", се казва в позицията на Столичната лекарска колегия.

Според организацията опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19, тенденциозните и масови проверки, исканията за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини са неприемливи.

"Припомняме Ви, че Covid-19 е ново заболяване. Абсурдно е да се прави детайлно прецизиране на алгоритми в клинични пътеки, когато медиците са лекували пациенти от заболяване, което до преди това не е съществувало и пред което, все още, след почти две години, има редица неизвестни по отношение на развитието на инфекцията и нейното лечение.

Нещо повече: с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. Многократно бяхме уверявани, че финансирането на системата е гарантирано и можем да работим спокойно. А сега, Вие твърдите, че 11 229 200 лв са получени от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" без колегите там да са работили. Цинично е да заявявате, че колегите от най-голямата спешна болница у нас са стояли със скръстени ръце и са чакали подаяния, на фона на над 6000 хоспитализирани с Covid-19 пациенти, за които те са полагали грижи.

Вчерашното Ви поведение преля чашата на търпението ни и СЛК на БЛС настоява за Вашата оставка!", се казва в позицията.

От НЗОК коментираха, че думите на Салчев са извадени от контекста и той не е искал да обиди медиците в "Пирогов", а е изразил несъгласие с теза на друг лекар.

Коментарът на Салчев е бил в отговор на участие на д-р Тихомир Мустаков, член на Столичната лекарска колегия, пред Нова телевизия, където заявява: "Ако някой е влизал в "Пирогов", един милион лева трябва да им дадат само да се почерпят...Това че са изхарчени 1 млн. лева, според мен, е нищожна сума на фона на другите харчове, които са направени със или без нужда...".

По-късно и БЛС подкрепи позицията на Столична лекарска колегия и заяви, че няма да няма да се съгласи да бъдат връщани средства, дадени за оцеляването на болниците в кризата.

"През изминалата трудна и тежка година БЛС многократно алармира за некоректното, арогантно и бюрократично отношение от страна на НЗОК. Позицията на столичните лекари само потвърждава казаното от УС на БЛС преди ден. БЛС е категоричен: Съсловната организация стои зад интересите на българските лекари и ще отстоява техните права! Няма да се съгласим финансирането на лечебните заведения да бъде спряно, няма да се съгласим да бъдат връщани средства, дадени за оцеляването им! Подобно отношение към лечебните заведения може да доведе до масови протести на медици в цялата страна", заявява БЛС.

mediapool.bg