Кламер БГ - Новини: Стойчо Кацаров обяви, че е един от фиктивните пациенти на "Пирогов"

Стойчо Кацаров обяви, че е един от фиктивните пациенти на "Пирогов"

България

|
Четв, 15 Юли 2021г. 19:26ч.
Стойчо Кацаров обяви, че е един от фиктивните пациенти на "Пирогов"

Стойчо Кацаров обяви, че е един от фиктивните пациенти на

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че той е един от фиктивните пациенти, които болница "Пирогов" е отчела пред НЗОК, заради което бе уволнен директора й Асен Балтов.

“Няма никакви съмнения, че това се е случило, защото аз самият съм един от хората с диагноза чернодробна цироза. Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза. Не съм лежал във времето, което е посочено. На мен не са ми правени тези изследвания, които са описани. Никога не съм имал чернодробно заболяване“ , каза Кацаров в четвъртък пред бТВ и показа епикризата си.

Кацаров обясни, че е лежал в "Пирогов" с Covid-19 през ноември месец миналата година, но освен това се е водил в болницата с чернодробна цироза в периода 21 - 25 януари. "Тогава не съм бил в болницата", заяви Кацаров.

Той посочи, че такъв е случаят и с останалите 400 пациенти, за които проверката на НЗОК установи, отчетена, но неизвършена дейност за 1 млн. лева. Сред фиктивно хоспитализираните има включително служители на "Пирогов", които едновременно са се водили на работа и лежащо болни.

НЗОК публикува резултатите от проверката си в "Пирогов" в понеделник и стана ясно, че в болницата има фиктивни хоспитализации, отчитане на неизвършена дейност, неприложени на пациентите лекарства, искане на пари за покрити от НЗОК услуги и други нарушения, заради което лечебното заведение трябва да връща на фонда над 1 млн. лева. Кацаров коментира, че въз основа на тази фиктивна дейност всички тези 400 души могат да получат ТЕЛК-решения и инвалидни пенсии, а даже и пожизнено освидетелстване след предложените от него облекчения в ТЕЛК.

Разкритията на НЗОК в "Пирогов" станаха повод преди ден Кацаров да уволни директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. В четвъртък обаче в защита на Балтов на протест излязоха работещи в болницата. Мощна съпротива срещу действията на здравните власти има и от страна на Българския лекарски съюз, който заплаши с масови протести в цялата страна и поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Кацаров обаче коментира, че не е имал друга възможност при разкритите нарушения, освен да отстрани Балтов, защото иначе би прикривал нередностите. Кацаров заяви, че е наясно, че се изправя срещу олигархията в здравната система, но показването на тези нарушения си заслужава заради пациентите и младите лекари.

"Има директори на болници, които си начисляват бонуси за между 300 и 500 хил. лева извън заплатите. Става въпрос за болници, затънали в дългове", коментира Кацаров и посочи, че това е възможно само защото са държавни.

mediapool.bg