Кламер БГ - Новини: Милева обяви за "активно мероприятие" изтекла справка от ДАНС за КТБ с името на Пеевски в нея

Милева обяви за "активно мероприятие" изтекла справка от ДАНС за КТБ с името на Пеевски в нея

България

|
Четв, 15 Юли 2021г. 20:22ч.
Милева обяви за "активно мероприятие" изтекла справка от ДАНС за КТБ с името на Пеевски в нея

Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура се е е самосезирала за издирваната от адвоката на обвиняемия за източването на КТБ Цветан Василев чрез съда справка на ДАНС, в която се споменава името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, но не е приложена сред материалите по делото. Ще бъде извършена пълна проверка относно изнесените твърдения, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред вестник "24 часа" в четвъртък.

Документът бе публикуван от сайта "Фрогнюз". Той има всички атрибути на официален, но автентичността му не е потвърдена от ДАНС. В него се официализират факти, общественоизвестни от години, които обаче наблюдаващият прокурор и сегашен шеф на държавното обвинение Иван Гешев избра да не види. Името на Пеевски не фигурира нито веднъж в обвинителния акт срещу Цветан Василев и останалите обвиняеми. За тази липса Гешев се оправда с думите, че там ги нямало и г-н Обама, и Путин.

"До момента категорично е установено, че справка от 10.08.2015 г., цитирана в публикувания документ, не е постъпвала до тримата наблюдаващи прокурори по делото за фалита на КТБ", каза Милева.

"Истинността на документа е компрометирана дори и от факта, че името на дирекцията, която е посочена като автор е изписано неправилно. Според ЗДАНС и ППЗДАНС -"Финансово разузнаване“ има статут на Специализирана административна дирекция, поради което правилна абревиатура е САД, а не както е посочено в публикациите СД. За съжаление за пореден път прокуратура е обект на злонамерено активно мероприятие, което цели уронване престижа на независимата съдебна власт", коментира Милева.

Широко затворени очи

Авторите на справката на ДАНС правят смущаващо заключение. Според тях Гешев "или игнорира, или отклонява информация, свързваща Пеевски с дейността на банката и фалита й".

По същия начин са реагирали и депутатите от временната парламентарна комисия за фалита на КТБ. Неин председател бе Десислава Атанасова от ГЕРБ. Комисията изготви доклад, в който Пеевски също отсъства.

"Налице е некомпетентност от страна на временната парламентарна комисия, разследвала фалита на КТБ или умишлено пропускане на данни, свързващи Делян Пеевски с фалита на банката", пише в справката.

И той, и адвокатът му, и фирмите, и едни 500 млн. лв.

Парламентарната комисия по КТБ не е направила почти нищо при проверките си, става ясно от документа на ДАНС. Причината – проверявани са само кредитополучателите от "първа линия", без да се гледат свързаните с тях лица и фирми. Това прикрива действителните получатели на парите.

Над 70 млн. лв. кредити липсват в отчетите на банката, като причината може да е, че не са били отбелязани коректно. Получатели на парите са 18 фирми – пряко свързани с Пеевски и адвоката му Александър Ангелов, посочват от ДАНС.

"Извършеният анализ на досиетата на осемнадесетте търговски дружества, както и на наличната оперативна информация, касаеща дейността им, показва, че те са бенефициенти на кредити от КТБ с размер по-голям от 500 млн. лв. Данните показват, че обезпечението за отпускането на над 350 млн. лв. или е недостатъчно, или напълно липсва", пише в справката.

Доверено лице на Пеевски

Адвокат Ангелов е доверено лице на Пеевски, твърди се в документа. Той е бил на разпит заради разследването на източването на банката и не е отрекъл връзката си с тогавашния депутат.

Според ДАНС именно през неговата кантора "Авиора консулт" се легализират средствата, придобити от Пеевски при фалита на КТБ.

Споменава се и друго дружество – "Виафот Лимитид", собственик на българска фирма със сходно име. Именно през нея бе направен опит за овладяване на оръжейния завод "Дунарит", който е под контрола на Емилиян Гебрев, собственик на друга атакувана по време на правителството на ГЕРБ оръжейна фирма - "Емко".

"От агентурен източник са налични данни, че именно контролираната от Александър Ангелов компания "Виафот Инвестмънт" ще играе в бъдеще основна роля при започналото придобиване на активи от обявената в несъстоятелност банка КТБ от Пеевски", пише още в документа.

Гешев не отговаря

Публикуваната от "Фрогнюз" справка очевидно е втора по рода си. В нея се споменава, че месец по-рано, през август 2015 г., на наблюдаващия прокурор Иван Гешев е изпратена обобщена информация за съпричастността на Пеевски в събитията около КТБ. Неговата реакция също е описана в справката:

"До момента липсва отговор от прокуратурата, както и възлагането на допълнителни процесуално-следствени действия".

Прикриване

"Аз лично смятам, че в действията на главния прокурор има престъпление", заяви Симеонов пред Mediapool. Според него това е достатъчно основание да се търси отговорност на Гешев, тъй като е нарушил задължението си да разкрие обективната истина.

Дали въпросната справка ще бъде издирена, не е ясно. Следващото заседание по делото КТБ е през септември.

mediapool.bg