Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов оттегля Николай Василев и ще предложи нов кабинет

Слави Трифонов оттегля Николай Василев и ще предложи нов кабинет

България

|
Четв, 15 Юли 2021г. 21:48ч.
Слави Трифонов оттегля Николай Василев и ще предложи нов кабинет

Слави Трифонов оттегля Николай Василев и ще предложи нов кабинет

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов оттегля номинацията на Николай Василев за министър-председател и ще ревизира предложения състав на правителство.

В петък от 13 ч. партията ще даде пресконференция пред всички медии. В нея ще участва и Николай Василев.

Слави Трифонов обяви това в четвъртък, три дни след като съобщи от ефира на партийната си телевизия, че няма да преговаря с никого за коалиция и поема отговорността със самостоятелно правителство, оглавявано от Николай Василев, бивш вицепремиер и министър от правителството на Симеон Саксокбургготски (НДСВ -ДПС) и Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС).

Трифонов защити Николай Василев- нарече го "достоен човек", а не "проводник на ДПС". Той обаче оттегля кандидатурата му, за да не се стигне до нови избори и защото много по-важно било да се ""изчегърта" моделът ГЕРБ".

ИТН ще предложи нов премиер с ревизиран състав на правителство, но от изявлението не става ясно дали това ще стане след консултации с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Трифонов написа следното във Фейсбук:

"В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се "изчегърта" моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на "Има такъв народ", заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.

Силата е в истината."

Доверието към ИТН вече е силно подкопано

Този ход на Слави Трифонов действително би могъл да предотврати трети парламентарни избори за тази година. Далеч не е ясно обаче дали той действително иска и ще предложи правителство, което да "ичегърта" корупционния модел и да предприеме реформите, заради които гражданите излязоха на протести миналото лято. Макар и да остана встрани от протестите, "Има такъв народ" бе възприемана като съюзник на другите две партии на протеста – ДБ и ИСМВ, тъй като застъпваше същите послания и риторика.

И така до 12 юли, когато след втори избори за три месеца ИТН стана първа политическа сила с 65 депутати. Тогава Трифонов обяви правителството си, чийто състав и приоритети силно напомнят модела на Сарая, срещу който се бунтуват гражданите.

Ако Трифонов беше съобщил преди изборите правителството и приоритетите си, никога нямаше да получи гласовете, с които осъмна на 12 юли.

Дни преди вота Трифонов заяви пред френския в. "Монд", че "столът, който заема Гешев, му твърде голям". В представените на 12 юли задачи на проектокабинета на ИТН обаче въобще не фигурираше реформа, свързана с фигурата на главния прокурор. Но пък имаше такива като приватизация на ББР – нещо, което пряко обслужва интересите на най-големите кредитополучатели на тази банка като Делян Пеевски, братя Домусчиеви, Румен Гайтански -Вълка и пр.

Не е ясно какво ще предложи в петък ИТН. Доверието към тази партия вече е силно подкопано и оттук нататък ще се търсят много по-ясни гаранции, че не е инженернигов проект на Сараите.

Радан Кънев: Безспорно разумно решение

"Безспорно разумно е решението на Слави Т. Трифонов да оттегли блъф-офертата си за кабинет. Също разумно звучи организацията на пресконференция, вместо безкрайно общуване през социалните мрежи", коментира евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев във Фейсбук.

"Но същински отговорно и съответно на политическата позиция на първа сила в трудно време и в сложен парламент би било да започне преговори (а не пазарлъци) за политиките (а не порции), които да върнат доверието в институциите и политическите сили. Да посочат път за излизане от кризата на правовата държава, за преодоляване на здравната криза, възстановяване на икономиката", допълни той.

Адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се!Мутри вън!" коментира с ирония новото развитие на събитията:

"Свалянето на БОЙче отне години. Следващият изкара три дни. Задобряваме!"

mediapool.bg