Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява сключен ли е под натиск от Жени Начева неизгоден договор за 350 000 евро

Прокуратурата проверява сключен ли е под натиск от Жени Начева неизгоден договор за 350 000 евро

България

|
Пет, 16 Юли 2021г. 13:59ч.
Прокуратурата проверява сключен ли е под натиск от Жени Начева неизгоден договор за 350 000 евро

Жени Начева

КПКОНПИ е предала на прокуратурата материалите от проверката за оказван натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева върху държавната фирма за ваксини "Бул Био" да сключи неизговен договор с чужда правна кантора на стойност 350 000 евро. За случая съобщи миналата седмица зам.-министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Димитър Петров.

Сигналът за натиск от страна на Начева да се сключи неизгодния договор е внесен в КПКОНПИ от бившия директор на "Бул Био" Сашо Ганов. В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на Министерския съвет за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между "Бул Био" и канадското дружество "Интервакс". Последвала е процедура за подбор от страна на "Бул Био" в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с българско адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с "Интервакс".

Адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възниквнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет.

Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на "Бул Био" в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск.

От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит. Нито "Бул био", нито Министерство на здравеопазването разполагат с него, твърдят от комисията. Миналата седмица зам.-министър Димитър Петров каза, че действително договорът е липсвал, но след оповестяването на случая пред медиите, неочаквано е "излязъл" от дъното на касата на дружеството.

Проверката на КПКОНПИ обаче е установила, че към чуждата правна кантора са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми по откритите досега фактури са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което е оказало пълно съдействие на дирекция "Противодействие на корупцията". Министър Кацаров потвърдил, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ са били изпратени всички материали по кореспонденцията между "Бул Био" и МЗ, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора. От думите на Петров миналата седмица се разбра, че чуждата правна кантора е "Уайт енд Кейс".

mediapool.bg