Кламер БГ - Новини: Радев: От парламента зависи дали служебният кабинет ще стане редовен

Радев: От парламента зависи дали служебният кабинет ще стане редовен

България

|
Пет, 16 Юли 2021г. 13:59ч.
Радев: От парламента зависи дали служебният кабинет ще стане редовен

Радев: От парламента зависи дали служебният кабинет ще стане редовен

Президентът Румен Радев обяви, че от парламента зависи дали назначеният от него служебен кабинет ще прерасне в редовен.

Той обяви, че ще свика Народното събрание с указ на 21 юли от 9 часа.Това ще се случи по възможно най-бързия начин, защото всички очакваме най-сетне в Народното събрание да започне диалог, от който очакваме да има ясно политическо решение с дългосрочна перспектива, допълни държавният глава, който е на посещение в Силистра. Той присъства на ритуала "Жътва" край село Проф. Иширково, а по-късно днес ще има среща с интелектуалци и културни дейци от региона.

Румен Радев каза, че след като свика Народното събрание, ще покани представители на парламентарните групи на консултации и след това ще връчи първия проучвателен мандат.

"Искам да поздравя "Има такъв народ" с изборната победа. Това, което направиха вчера беше да отворят вратата към диалог, към намиране на консенсус относно проблемите", каза Радев.

Партията на Слави Трифонов веднага след изборите, още преди да бъдат обявени окончателните резултати, предложи проект на правителство начело с Николай Василев. Вчера проектокабинетът беше оттеглен, а днес Николай Василев и част от ръководството на ИТН ще дадат предконференция.

"Сега е моментът българските политици да си свършат работата, да намерят обединение, да намерят пресечни точки на техния интерес, които всъщност да бъдат интересите на всички българи. Всички очакват от тях да продължат демонтажа на порочния модел, ако не го направят оставаме гладни всички", заяви Румен Радев.

Запитан за идеята служебното правителство да стане редовно, Радев отговоритака:

"И предложенията, и утвърждаването на решение служебното правителство да мине към редовно - зависи от народните представители и свободната воля на самите министри. И най-вече от намирането на консенсус, обединяването около ясни приоритети."

Идеята служебното правителство на Радев да стане редовно лансира Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" и още няколко политици.

Попитан за отстраняването на проф. Асен Балтов от директорския пост на столичната болница "Пирогов" Румен Радев обясни, че не се намесва в кадровата политика на служебните министри.

"Очевидно днешният модел на здравеопазване не работи. Той води до превръщането на здравеопазването в бизнес, неприемлива уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар и шеф на държавна болница да бъде от 50 до 100 пъти", коментира държавният глава.

От 21 часа в Летния театър на Варна президентът ще наблюдава мюзикъла "Човекът от Ла Манча" в изпълнение на Държавна опера - Варна и ще отправи приветствие към участниците и гостите на спектакъла, както и към екипа на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" по случай 100-годишния юбилей.

В събота държавният глава ще проведе среща с интелектуалци, представители на изкуството, културата, науката и образованието от град Варна.

mediapool.bg