Кламер БГ - Новини: Столичната община най-после се сети за зеления билет, продадени са над 47 000

Столичната община най-после се сети за зеления билет, продадени са над 47 000

България

|
Пет, 20 Дек 2019г. 18:21ч.
Столичната община най-после се сети за зеления билет, продадени са над 47 000

След цяла седмица замърсен въздух в София общината се сети да въведе "зелен билет". Еднодневната абонаментна карта на цена 1 лв., с която може да се пътува в целия градски транспорт, е в сила за 20 декември. Причината е, че две станции за измерване на фините прахови частици са отчели по 200 микрограма на кубичен метър. Опасните превишения са регистрирани от станциите в "Надежда" и в "Хиподрума".

"Зелен билет" се купува от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на Столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение https://sofia.mpass.bg", пишат от общината.

Към 10.30 часа бяха продадени около 23 000 билети, без да се смятат продажбите от шофьорите, които ще бъдат отчетени в края на деня. Повечето билети са продадени в станциите на метрото - около 19 000. Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че в сутрешните часове на днешния ден са продадени толкова билети, колкото е била бройката за целия ден при предишното задействане на мярката. Тя каза още, че няма данни за недостиг на билети, както и за претъпкани превозни средства. От думите ѝ излезе, че не са пускани допълнителни автобуси, тролеи или трамваи. Каза още, че един ден със зелен билет струва на местния бюджет между 150 000 и 200 000 лева.

Привечер от общината обявиха, че купените зелени билети са над 47 200 и в бройката отново се включват продажбите от шофьорите.

Кметът анонсира още, че ще се разглеждат възможности за промяна на условията за пускането на евтин транспорт при замърсен въздух. Причината е, че в момента мярката може да се обяви в деня, в който се прилага, тъй като изисква да се отчетат превишенията на официалните станции, които следят качеството на въздуха. Това няма как да стане преди 24 часа на предходния ден, защото трябва да е изминало едно денонощие.

Ще се обсъждат и мерки за ограничаване на движението на автомобилите в дни с мръсен въздух.

Зеленият билет се въвежда за първи път тази зима, въпреки че и преди десетина дни имаше сериозно замърсен въздух. Тогава кметът Йорданка Фандъкова призова софиянци да слязат от колите си и да сменят отоплението си, ако могат. Няколко дни по-късно от ГЕРБ обявиха, че внасят промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира горенето на отпадъци. В сряда от общината и МВР обявиха, че са конфкискували от „Красна поляна“ четири камиона с отпадъци, подготвени за изгаряне.

Другата мярка на общината е безплатно ползване на буферните паркинги на метрото. Засега тя не дава особени резултати.

"Призоваваме гражданите, които се отопляват на твърдо гориво при възможност да преминат на алтернативно отопление. Продължават проверките за източници на замърсяване на въздуха в строителни обекти, пунктове за вторични суровини, автомобилни сервизи, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци", заявяват от общината.

mediapool.bg