Кламер БГ - Новини: Еврото можело да замени лева от 1 януари 2023 г.

Еврото можело да замени лева от 1 януари 2023 г.

България

|
Съб, 21 Дек 2019г. 12:57ч.
Еврото можело да замени лева от 1 януари 2023 г.

Еврото може да бъде въведено в България от 1 януари 2023 г. Това прогнозира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Дарик радио.

Той за пореден път заяви, че приемането на страната в предверието на еврозоната т. нар. валутно-курсов механизъм II (ERM II) през април 2020 г. Престояването в чакалнята, според финансовия министър, няма да е повече от минималния срок от 2 години, а причината е валутният борд, който действа в страната. Така реално еврото можело да се използва като официална валута в България от 1 януари 2023 г.

Срокът за влизане в чакалнята на еврозоната се отлага от правителството вече няколко пъти. Първоначално Горанов твърдеше, че това ще стане в средата на 2019 г., след това в края на 2019 г., а сега посочва като краен срок краят на април 2020 г.

"Всичко се движи според предварителните консултации", коментира въпреки отлагането на поставените от него срокове финансовият министър. Той обясни, че причината за забавянето е, че "подценихме необходимостта на две от българските банки да засилят капиталовите си буфери". Става въпрос за Инвестбанк и Първа инвестиционна банка, които се оказаха с капиталов недостиг, открит при проверка на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя беше едно от изискванията за присъединяване към чакалнята за еврозоната, което трябва да стане заедно с влизането в банковия съюз.

"Отне малко време те (банките – бел. ред) да разработят подходящите планове, които да бъдат одобрени от ЕЦБ и БНБ. Сега текат сроковете за изпълнението на тези планове. Изпълнението им върви по план", коментира Горанов в събота.

Той допълни, че след като ЕЦБ даде положителна оценка на плановете на Инвестбанк и ПИБ, ще бъдат подадени официално документи за присъединяване към предверието за еврозоната. Уточни, че решението по това искане се взима в рамките на ден. "Всеки днес може да пуснем такова искане. Те ще вземат веднага решение, но е много по-вероятно да откажат в момента. Кандидатстваш, когато си сигурен, че ще стане. Защото иначе репутационните щети са големи", коментира финансовият министър.

mediapool.bg