Кламер БГ - Новини: За Борисов вина за кризата в Перник носи некадърното управление на ВиК

За Борисов вина за кризата в Перник носи некадърното управление на ВиК

България

|
Съб, 21 Дек 2019г. 16:22ч.
За Борисов вина за кризата в Перник носи некадърното управление на ВиК

За водната криза в Перник виновно е "некадърното управление" на местното ВиК дружество. Това заяви премиерът Бойко Борисов в събота пред Дарик радио. Той обаче отхвърли възможността вина за безводието в областния град да носи някой от министрите в правителството.

Преди около седмица стана ясно, че според пернишкия прокурор Красимира Минчева отговорност може да се търси и на регионалния министър Петя Аврамова и на министъра на околната среда Нено Димов. Решението ѝ беше препратено към компетентната да разследва министри Специализирана прокуратура.

"Едно некадърно управление е довело до всичко това", коментира в събота Борисов, а на въпрос кое управление отговори: "На ВиК сектора в града". Пернишкото ВиК дружество е собственост на общината и на държавата, която има мажоритарен дял в него.

Според премиера си има хора, "които си взимат заплати, и трябва да следят веригата от язовира до чешмата". Добави, че в държавата има десетки такива ВиК дружества и хората в тях взимат заплати и това да управляват водопроводната и канализационната система е единствената им работа.

Борисов каза, че от два дни той се занимава с решаването на водните проблеми на Перник. В момента се правели сондажи, за да се види дали може да се осигурят нови източници на вода и дали тази вода е годна за пиене. Трябвало спешно да се раздели питейната от промишлената вода, за да се осигури и водоснабдяване на индустриалните предприятия в Перник, но тя да не е същата, която използват и хората в града за битови нужди.

Премиерът коментира и политическите изказвания на президента Румен Радев и на вече бившия му заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов, въпреки че на няколко пъти заяви, че не иска да говори за тях. Двамата говориха пред Дарик радио по-рано през деня.

Цветанов vs Борисов

От интервюто на Цветанов стана ясно, че той смята, че избухването на скандала "Апартаментгейт", довел до отстраняването му от партийните и политически постове, е предизвикан от негови опоненти в ГЕРБ. Каза, че отчетените от партията успехи на местните избори показват, че партийната машина, за чието създаван е работил, функционира добре и може да се движи една – две години по инерция. В същото време заяви, че прогнозата му за отстъпление на ГЕРБ в смесените райони за сметка на ДПС се била сбъднала. За приомер посочи Разградско, където управляващата партия отсъствала изцяло от управлението на местната власт.

"Той си знае защо напусна. Ние си знаем защо напусна. Повече не искам да го коментирам", отговори малко по-късно Борисов. На въпрос и коя все пак е била примината отговори раздразнено: "Апартаментгейт" беше причината".

Борисов репликира на Цветанов и за изказването му, че "Турски поток", който Борисов нарича балкански, не е диверсификация на газовите доставки, а поставя страната в зависимост от Русия. Оспори и икономическите ползи за България от този проект.

"Балкански поток" се нарича много отдавна проектът, който ние разработихме заедно с ЕК още преди няколко години. Тогава кръстихме газовия хъб "Балкан". През това време си направихме връзките с Турция, с Румъния. Изграждаме тези със Сърбия. Имаме с Гърция. Това са газови магистрали, които правят България стратегически газов хъб", коментира Борисов.

Борисов vs Радев

Премиерът традиционно вече нападна и президентът Румен Радев, който го критикува по-рано в интервюто си пред Дарик радио. Борисов коментира президента, въпреки че заяви, че не иска да го прави.

"Да не говорим за човек, призван да бъде обединител на нацията, а се държи като опозиционен лидер. Всъщност е първият човек в държавата – с най-голямата заплата и привилегии, а говори за собствената си държава като президент на чужда държава, към която имаме враждебно отношение", каза Борисов.

"За това не искам да си губя времето да обяснявам какво казал Радев. Той като излезе в чужбина, защото обича да пътува често, говори само добре. А като дойде да се изказва тука, освен критика към правителството друго няма. Не е казал една дума срещу БСП, срещу ДПС, срещу управлението на неговата партия, която го направи президент", добави премиерът и лидер на ГЕРБ.

mediapool.bg