Кламер БГ - Новини: Стефан Янев е готов на всякаква коалиция

Стефан Янев е готов на всякаква коалиция

България

|
Пон, 03 Окт 2022г. 11:43ч.
Стефан Янев е готов на всякаква коалиция

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че е партията му е готова на коалиция с всеки, стига да преценят, че тя е интерес на гражданите. Формацията ще е най-малката в следващия парламент след като спечели малко над 4% от вота. Според Янев обаче партиите се делят на такива, които предлагат и такива, които не предлагат решения.

"Може да приемем всякакъв вид коалиция, която е в интерес на българските граждани. Винаги съм казвал, че този тип коалиции трябва да бъдат на базата на приоритети, ясни правила и отношения", заяви той.

Той разчете изборните резултати като послание от гражданите, което казвало на партиите, че е време да седнат и да се разберат. Отговорността за съставяне на правителство е на всички формации, каза още бившият служебен премиер.

"Очертаващият се зимен сезон с комбинация от кризи, изискват от всички нас на политическото поле, да намерим пътя към диалога", заяви той.

Резултатите от изборите в неделя сочат, че съставянето на коалиция ще е много трудно. ГЕРБ спечелиха изборите, но нямат мнозинство. От втората политическа сила – ПП – вече казаха, че няма да влязат в коалиция с партията на Бойко Борисов.

Янев бе министър в кабинета на Кирил Петков, но бе принуден да подаде оставка, когато след началото на войната в Украйна започна да говори в тона руската пропаганда, твърдейки, че това не е война. Сега той е сменил мнението си. След обявяването на частична мобилизация в Русия, Янев заяви, че вече има война.

mediapool.bg