Кламер БГ - Новини: Педиатричната асоциация: Неприемливо е частен инвеститор да строи детската болница

Педиатричната асоциация: Неприемливо е частен инвеститор да строи детската болница

България

|
Пон, 03 Окт 2022г. 13:33ч.
Педиатричната асоциация: Неприемливо е частен инвеститор да строи детската болница

Педиатричната асоциация:</p>
<p>Неприемливо е частен инвеститор да строи детската болница

Българската педиатрична асоциация – научното дружество на специалистите по детски болести – излезе с позиция, в която заявява, че построяването на така мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо.

Реакцията идва по повод инвестиционното намерение на "Търговска лига" да изгради частна детска многопрофилна болница в София, за което Министерството на здравеопазването и Министерският съвет престои да се произнесат.

В позицията, подписана от председателя на БПА проф. Иван Литвиненко, се поставя въпросът може ли една частна болница да провежда държавна политика, в който и да е сектор на здравеопазването и да иззема функциите на държавата. Както и: може ли частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца.

"Да, България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, която да осигурява цялостна, комплексна, съвременна и пълноценна грижа за децата ни! Болница, която да отговаря на стандартите за съвременна детска медицина и на специфичните нужди на страната ни. Болница, в която не само да бъдат полагани качествени грижи за малките пациенти, но и болница, която да е средище за обучение на младите медицински кадри и в която да се извършва научно-изследователска дейност", се казва в становището.

От БПА припомнят, че от години проблемът с липсата на такава болница е обществено достояние и Министерството на здравеопазването също прие по принцип необходимостта от такава структура и дори направи първи стъпки за реализацията й.

От БПА поставят и още въпроси като например как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение и дали има някъде по света национална детска болница, която да е изцяло частна.

"Дава ли си някой сметка колко са тесните специалисти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и колко са необходими за изпълнение на конкретните клинични пътеки? Подготовката на такива кадри, включително и усвояването на високоспециализираните дейности, изисква много години… За недостатъчния брой специалисти по медицински грижи няма и да коментираме", се казва в позицията на БПА.

Оттам повдигат и въпроса абдикират ли държавата и Министерството на здравеопазването от прокламирания си приоритет "Майчино и детско здравеопазване?". И призовават: "Ако е така, нека да го заявят публично…".

"Дългогодишният ни опит показва, че субсидирането само по линия на НЗОК, особено при наличието на лимити, ограничава качеството и обема на педиатричната помощ в лечебните заведения. Това е причината многократно да сме предлагали бъдещата Национална детска болница да има специален статут на финансиране, което може да бъде осъществено само и единствено от държавата", посочват от БПА.

БПА категорично заявява, че построяването на така мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо. Според педиатричната общност това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет. "Смятаме, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има истински родолюбиви частни инвеститори, са добре дошли да подкрепят държавата в тази инициатива…", се казва в позицията.

От години Българската педиатрична асоциация алармира системно и настоятелно държавните институции за нуждата и необходимостта от цялостна реформа на детското здравеопазване. Това е и една от основните цели на БПА – детското здравеопазване у нас да отговаря на съвременните нужди на обществото ни, да бъде финансирано и регулирано от държавата, да бъде изградено въз основа на една дългосрочна визия и наистина да бъде държавен приоритет. Изграждането на национална детска болница е само част от тази реформа, посочват от организацията.

"Няма как да отречем, че понастоящем СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" до голяма степен изпълнява такива функции, като, разбира се, изпитва остра нужда да има всички необходими звена и нужната материална и техническа база", допълват от БПА.

mediapool.bg