Кламер БГ - Новини: "Стандарт енд пуърс" потвърди стабилния кредитен рейтинг на България

"Стандарт енд пуърс" потвърди стабилния кредитен рейтинг на България

България

|
Съб, 28 Май 2022г. 12:35ч.
"Стандарт енд пуърс" потвърди стабилния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция “Стандарт енд пуърс“ потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщи от Министерството на финансите, позовавайки се на оценките на агенцията.

Рейтинговата агенция очаква, че военният конфликт Русия-Украйна ще се усети силно от българската икономика. Реалниятрастеж на БВП през 2022 г. ще се забави до 1.6 % спрямо прогнозата им от месец ноември, която бе за ръст от 4.3%. Бюджетният дефицит ще се удвои до 5 % от БВП.

Агенцията отбелязва, че силните външни и фискални баланси на България ще помогнат за смекчаване на този шок, а стабилният приток на трансфери от ЕС ще подкрепи растежа в средносрочен план.

Стабилната перспектива отразява очакванията на S&P, че българската икономика няма да претърпи големи външни или фискални дисбаланси. По-скоро шокът върху икономиката, по линия на военния конфликт, ще бъде временен и икономическият растеж ще се засили от 2023 г., подкрепен от притокa на трансфери от ЕС.

“Стандарт енд пуърс“ очаква това да ограничи нарастването на консолидирания държавен дълг, който ще останесравнителнонисък. Увеличава се натискът върху публичните финанси, но нетният държавен дълг остава под 20 % от БВП и осигурява достатъчно пространство за провеждане на политика.

Основният проблем, който създава войната забългарската икономика, евисоката инфлация, която ще доведе до намаление на разполагаемия доход, по-ниско доверие на бизнеса и потребителите в страната. Вторичниятефектще по-нискатаикономическа активност на най-важните търговски партньори на страната в ЕС.

От рейтинговата агенция оценяват, че ситуацията, свързана с прекъснатите доставки на газ от Русия за България, остава управляема поради продължаващите усилия за диверсификация на доставките и оставащите запаси от газ, които са ниски, но все пак достатъчни.

Външните рискове са управляеми, въпреки нарастващите дефицити по текущата сметка на фона на покачващите се цени на храните и енергията и бавното възстановяване в туристическия сектор.

В периода до 2025 г. притокът на средства от ЕС, както и допълнителните средства по новия инструмент "Следващо поколение ЕС", ще осигурят солидна основа за укрепване на икономическия растеж.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на страната към еврозоната, както и при съществено подобрение на баланса по текущата сметка.

mediapool.bg