Кламер БГ - Новини: Държавата е разплатила 90% от парите за пътния бранш

Държавата е разплатила 90% от парите за пътния бранш

България

|
Съб, 28 Май 2022г. 15:25ч.
Държавата е разплатила 90% от парите за пътния бранш

Държавата е разплатила 90% от парите за пътния бранш

Над 90% от договорените суми към фирмите за пътно строителство вече са преведени, съобщи регионалният министър Гроздан Караджов пред БНТ.

"600 милиона лева от общо 650 милиона вече са изплатени на пътните фирми. Подписаха се анекси, с които се продължава пътното поддържане. На практика почти е приключено разплащането", обясни той.

Процедурата по разплащане се осъществява с няколко нива на контрол от Министерството на финансите.

Той прогнозира, че до десет дни се очаква да приключи ремонтът на стария път на прохода Витиня, по който се движи тежкотоварният трафик.

"От понеделник ще качим обратно тежкотоварния трафик на магистралата в посока към Варна, като другата посока ще остане още два-три месеца долу, докато не приключи ремонтът. Подхванати са 2500 километра - довършваме стари проекти и започнахме нововъзложени трасета. Ще се извършва независим контрол, на случаен принцип при издаване на обектите", допълни Караджов.

По думите му за новото строителство има ясни разчети и заделени средства за всеки обект.

"Ще се добавят средства за автомагистрала "Хемус" и автомагистралата, която свързва Видин с Ботевград", увери министърът.

Предстои подравняване на пътното платно на АМ "Тракия", ще се положи нова маркировка на всички магистрали, ще се сменят всички мантинели и "котешките очи" – светлоотразителите по мантинелите, които трасират пътя през нощта.

Вече е започнал строежът и на последната отсечка от магистрала "Европа" между София и Калотина.

"Закъснение няма да има, до две години ще бъде финализирана. За магистрала "Струма" проблемът е наистина сериозен, предстои голяма среща между екипите на Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството", каза Караджов.

mediapool.bg