Кламер БГ - Новини: Спряно е разследване срещу ексшефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев

Спряно е разследване срещу ексшефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев

България

|
Четв, 14 Авг 2014г. 12:11ч.
Спряно е разследване срещу ексшефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев

Прекратено заради липса на доказателства за набавяне на облага за частен търговец на ток е започналото в началото на 2013 г. разследване срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, съобщи сайтът Дневник в четвъртък.

Семерджиев бе уволнен от поста в края на януари 2013 г., а дни след това избухнаха масовите протести срещу цените на ток и парно, които доведоха до свалянето на правителството на Бойко Борисов. Тогава прокуратурата започна проверка на енергийния регулатор и на енергоразпределителните дружества, която бе увенчана със започнало разследване срещу Семерджиев за това, че е използвал служебното си положение за предоставянето на лиценз за търговия с електроенергия на фирмата"Проенержи трейд", с единия от чиито собственици има имотни сделки.

Фирмата е притежание на Румен и Анелия Димитрови. От семейството Семерджиев е купил вила край Несебър за 35 хил. лв. Димитрова пък е кръстница на детето на Семерджиев, който пък е продал на друга нейна фирма апартамент от 168 кв. м в Несебър за 90 хил. евро.

Срещу Семерджиев тогава започна и проверка на Комисията за конфликт на интереси, която установи, че той е бил в конфликт на интереси заради Димитрова. Решението на комисията беше подписано с особено мнение на един от членовете - Паскал Бояджийски, припомня изданието.

През март тази година административният съд в София отменя решението на комисията, като тя го обжалва пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за ноември.

Според административния съд "председателят на ДКЕВР е участвал в процедурата по издаване на лицензия не въз основа на лична преценка, а в изпълнение на служебни задължения на компетентен орган. Решението да се издаде лицензия е обусловено не от негов личен акт, а от решение на ДКЕВР съгласно нормите на чл.39- 45 на Закона за енергетиката".

Съдът приема още, че "факта на подписана от него лицензия не е закономерна последица от осъществените две сделки за покупко и продажба. Както посочихме процедурата по издаването на лицензия представлява сложен фактически състав осъществяването на който не зависи по никакъв начин от личната вола (мотиви) на председателя на ДКЕВР, а е обусловена от законосъобразното осъществяване на всеки неин елемент. При съвкупна преценка на обсъдените по -горе данни по делото, съдът приема, че в случая не се установява частен интерес, който да е повлиял върху безпристрастното изпълнение на правомощията на Ангел Семерджиев. като председател на ДКЕВР", приема Административният съд.

mediapool.bg