Кламер БГ - Новини: Мизия получава 1 млн. лв. за неотложни нужди след наводнението

Мизия получава 1 млн. лв. за неотложни нужди след наводнението

България

|
Четв, 14 Авг 2014г. 12:40ч.
Мизия получава 1 млн. лв. за неотложни нужди след наводнението

Един милиона лева авансово ще получи община Мизия от Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет като с парите ще се разплатят вече направени разходи по почистването и отводняването на града, както и да се покрият текущи разходи по извозване на отпадъците, плащането на екарисажните такси за унищожаване на умрелите от наводнението животни и др. Това съобщиха в четвъртък след заседание на комисията премиерът Георги Близнашки, министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на комисията Людмил Върбанов.

Ние даваме авансово един милион лева за посрещане на онези първи нужди, направените досега разплащания. Това е първото, което ще направим. Тепърва ще се отпускат допълнителни средства, когато вече се направи оценка на щетите, заяви Близнашки.

По думите на Бакалов все още има места в Мизия, които не могат да бъдат отводнени. По тази причина експертите не могат да влязат, за да направят оценка на щетите.

Върбанов обясни, че община Мизия продължава да е в бедствено положение, макар вече да са осигурени фургоните за настаняване на около 150 души. "Общината трябва да осигури площадката, на която да бъдат поставени, да се проектира, за това, както и за самото изхранване, както и за ремонта на училището и детската градина. Средствата се предоставят, за да покрият неотложните разходи, свързани с разчистване, отводняване, извозване на отпадъци, екарисажни такси, въобще всичко, което се прави в момента", посочи той.

Други 15 300 000 лева са за покриване на направени разходи ще получат общините, които през юни и юли обявиха бедствено положение. Това са общините

Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Тетевен, Мизия, Столична община. В община Родопи се финансират два обекта - мост и подпорни стени, заради липсата на алтернатива да достъп до населените места, отбеляза Върбанов., както и Столичната община заради градушката, поясни Върбанов.

Одобрените в четвъртък разходи правителството ще отпусне на общините с постановление следващата сряда.

Премиерът посочи, че апликационните форми за предишните пострадали при наводненията общини са изпратени в Брюксел. Въпрос на време е да получим средства от Фонда за европейска солидарност, каза Близнашки.

mediapool.bg