Кламер БГ - Новини: Сняг, виелици, опасно време: Бедствено положение в Североизтока, тел.112 прегря (галерия, видео)

Сняг, виелици, опасно време: Бедствено положение в Североизтока, тел.112 прегря (галерия, видео)

България

|
Нед, 26 Ноем 2023г. 19:08ч.
Сняг, виелици, опасно време: Бедствено положение в Североизтока, тел.112 прегря (галерия, видео)

Тежка зимна обстановка в цялата Старозагорска област. Затворени за движение са Проходът на Републиката и Шипка заради бурния вятър и снеговалеж. Няколко населени места са откъснати от света и без електричество. БГНЕС

От снощи животът е под знака на зимните несгоди – силен снеговалеж, бурни ветрове, непроходими пътища, закъсали по гарите влакове, прекъсвания на тока. Голяма част от проблемите са предизвикани от паднали дървета и клони, които са смачкали коли, блокирали пътища и скъсали кабели.

В десетки общини е обявено бедствено положение.

В неделя бе съобщено за първа предполагаема жертва на студа - мъж на 57 години, които не е бездомник, е намерен измръзнал до контейнер за боклук в Казанлък.

Добрата новина е, че в неделя следобед валежите постепенно ще спират, най-късно в Североизточна България, където през деня има виелици и се образуват преспи, а те затрудняват работата на аварийните екипи.

Препоръката и днес е да не предприемате пътуване, ако не е наложително.

Най-опасно е в Североизточна България

Червен код за валежи от сняг и бурен вятър са обявени днес в 4 области от Североизточна България - в Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Оранжев код за бурен вятър и валежи от дъжд и сняг е в сила за областите Русе, Велико Търново, Търговище, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

На места, най-вече в планинските райони, има опасност от преспи и снегонавявания.

Жълт код за силен и бурен вятър е обявен в части от Северна и Западна България.

Без ток

Над 1000 населени места са без ток, съобщи премиерът Николай Денков

след извънредното съвещание на правителството в неделя по обед. Тежкият сняг и леденият вятър са причина за скъсани проводници и е съборени стълбове. Аварийните екипи на електроразпределителните дружества уверяват, че не спират работа.

Общините с бедствено положение

Към 12:00 ч. на 26 ноември бедствено положение обявиха областите Силистра и Разград, община Вълчи дол, област Варна; област Шумен (без гр. Шумен).

Бедственото положгение в област Шумен обхваща общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица. За град Шумен решението ще бъде взето по-късно днес след анализ на ситуацията.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини, поради аварии в електропреносната мрежа. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, като все още екипите на дружеството не могат да оценят състоянието на съоръженията. В момента Шумен е без вода, поради проблем с подстанция 1300. Екипите на "Електроразпределение Север" и на ВиК Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите.

На този етап затворени за движение са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, временно е ограничено движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по АМ "Хемус" в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички МПС.

Областният управител Владимир Димитров обяви със своя заповед бедствено положение в цялата област Разград, считано от 11:00 часа на 26 ноември 2023 година.

То ще продължи три календарни дни - до 10:30 часа на 29 ноември.

Над сто населени места в областта са с прекъснато електрозахранване.

Има паднали дървета по републиканските и по общинските пътища, както и по уличните мрежи в населените места. На срещата стана ясно, че ако се наложи помощ от други области, те ще съдействат с техника.

Понеделник ще е неучебен ден за Разград, като само детските градини и яслите в града ще работят, но не и тези в населените места.

Областният щаб за защита при бедствия въвежда затваряне на републиканската и общинската пътна мрежа в област Разград.

Започнало е възстановяване на електропреносната мрежа, отстраняване на паднали дървета и клони, осигурява се помощ за бедстващи хора, бременни и нуждаещи се от хемодиализа.

Всички главни пътища в посока Русе от Велико Търново, Силистра и Разград са затворени.

Голяма част от населените места в областта са без ток.

Заради силния вятър снощи и мокрия сняг, който и в момента продължава да вали, има много скъсани жици.

По всички улици на Русе има паднали дървета и клони, които затрудняват движението. Отстраняват се от дежурните екипи на общината и пожарната.

Централните улици са частично разчистени, градският транспорт върви, но има надвиснали клони над захранващата тролейбусна мрежа. Снежната покривка е 15 сантиметра.

Спешният телефон прегря

Повече от 24 часа екипи на полицията и пожарната са на терен във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната.

От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения, част от които са за прекъсвания на ток и вода. Поради натоварването апелът към хората е да остават на линия до получавана на отговор от оператор.

Към момента силите и средствата на екипите на пожарната участват в локализирането и ликвидирането 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители. До 12:00 ч. в неделя огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, съобщиха от дирекцията на пожарната.

Област Враца:

Екипи на пожарната и полицията разчистват пътят към хижа „Леденика", където според подадения сигнал, са 35 души. Около 42 населени места без електрозахранване.

Област Силистра:

Сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир, насочен е екип с верижна бойна машина от РДПБЗН – Силистра.

Област Кюстендил:

Населени места без ток в общините- Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп – няма.

Пътят за ГКПП – Гюешево е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Област Видин:

Населени места без електрозахранване - 11.

Област София:

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване – на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.

Област Варна:

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на АПИ са затворени пътищата: Аксаково – Добрич, Аксаковска панорама – с. Кичево, с. Неново – с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.

Област Сливен:

Евакуирани са 6 човека, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река – Раково.

Област Русе:

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе –Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.

Област Шумен:

Евакуирани са 2 деца и игумена на манастир до гр. Велики Преслав. Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.

Област Разград:

Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. Евакуирани са и 9-ма, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са КПП на РУП /.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Област Стара Загора

Екипи на РСПБЗН – Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до с. Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили.

Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да дадем възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към гарда в светлата част от денонощието.

Област Велико Търново

Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергото.

Затворени пътища:

Проходът на Републиката вече е отворен за движение за леки автомобили, но проходът "Шипка" остава затворен.

Тежка е ситуацията в град Шипка и село Шейново. На място е имало няколко закъсали автомобила, в това число линейка и пожарна.

Бедстващо семейство с малко дете в автомобила е спасено от снежния капан. Операцията по спасяването продължи повече от 3 часа.

Има още закъсали автомобили.

По автомагистрала "Хемус" е ограничено движението за автомобили над 12 тона, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

По-подробна информация за състоянието на пътищанта в цяла България вижте тук

Паднали дървета и клони

Над 1000 сигнала за паднали дървета и клони са подадени в София, стотици са сигналите в Пловдив и други градове.

Заради тежкия и мокър сняг от паднали клони са пострадали десетки автомобили. На помощ работят многобройни екипи на пожарната служба, доброволните формирования и общинските предприятия "Паркове и градини" и "Чистота", съобщиха от община Пловдив, но уточняват, екипите не могат да се озоват на всички сигнали.

Приоритет се отдава на разчистването на тротоари и пътни платна, както и на спирките от градския транспорт.

Предупрежденията са, че вятърът ще се засили и може да се очаква по-голяма опасност за инциденти. Въпреки предупрежденията не липсваха инциденти - около 2.00 часа тази нощ трима младежи са потърсили помощ, тъй като автомобилът им е закъсал на пътя между село Скобелево и град Перущица. Екип на пожарната служба в продължение на четири часа се е опитвал да достигне до бедстващите и е успял да ги прибере.

В 3.00 ч. след полунощ паднало дърво е препречило и двете ленти на магистрала "Тракия" в участъка на 130-и км. Пожарникари от Пловдив са разчистили пътя и движението в участъка е било възстановено.

Пожарникари от Асеновград са отстранявали тежки дървета по пътищата към селата от родопската яка. Разчиствани са били паднали клони по маршрутите за селата Лясково, Яворово, Добралък, Храбрино и Първенец.

Отменени полети от и за Варна

Четири полета от и за летище Варна са отменени заради лоши метеорологични условия, видно от сайта на летището.

Първите два полета са на компания Turkish Airlines, предаде БТА.

Отменени са полети от и до Истанбул, единият от които трябва да кацне във Варна в 9:20 часа, както и в обратната посока, който трябва да излети в 10:10 часа.

Отменените полети са от и до Мемингем, Германия, както и от, и до Лондон Лутън, Великобритания на нискотарифната компания Wizz Air.

В София градският транспорт работи при зимни условия, някои трамвайни трасета са променени заради паднали дървета и клони.

Прогнозата: валежите спират

Днес ще духа силен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува студен въздух, сочи прогнозата на НИМХ. Валежите от запад на изток постепенно ще спират, най-късно, до края на деня и в Североизточна България, където все още количествата ще са значителни, виелиците ще продължат и ще се образуват преспи. След обяд облачността от запад ще започне да се разкъсва и да намалява. Студено време с максимални температури между 0° и 5°, в София - около минус 1°.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Ще бъде предимно облачно с валежи от сняг. Ще има виелици и навявания, по значителни в Източна Стара планина. След обяд от запад снеговалежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Температурите ще продължат да се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра около минус 11°.

По Черноморието ще духа силен, по северното крайбрежие и бурен северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Ще бъде облачно с валежи от сняг и ще има виелици и навявания. По южното крайбрежие валежите ще са по-слаби и ще са от дъжд и сняг. След обяд валежите ще започнат да спират, до вечерта и по северното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 4° и 6°. Температурата на морската вода е 10°-13°, но ще се понижи. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

mediapool.bg