Кламер БГ - Новини: Човек от "Лукойл" поема енергетиката, зам.-министри на Орешарски остават

Човек от "Лукойл" поема енергетиката, зам.-министри на Орешарски остават

България

|
Четв, 14 Авг 2014г. 13:43ч.
Човек от "Лукойл" поема енергетиката, зам.-министри на Орешарски остават

Един от най-важните и най-проблемни сектори в страната – енергетиката, е поверен на главния енергетик на "Лукойл България" Антон Павлов, а двама от зам.-министрите от правителството на Пламен Орешарски – на туризма Бранимир Ботев и на информационните технологии Георги Тодоров, запазват постовете си и в служебния кабинет. Това става ясно от обявените в четвъртък от правителствената пресслужба нови назначения на осем зам.-министри в служебния кабинет.

Две от сега съобщените имена вече бяха представени от министрите си като част от екипите им. Това са зам.-министърът на околната среда и водите Владимир Дончев, който поема актуалната след наводненията превенция и управление на водите, както и зам.-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов.

За оставането на Бранимир Ботев на поста настояваше силно туристическият отрасъл и министър-председателят се е съобразил с това.

За енергетиката ще отговаря Антон Павлов, която досега е бил главен енергетик и ръководител "Енергийно управление" на "Лукойл България" ЕООД. Дълги години е работил в "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ – България", в НЕК, в Държавната агенция по енергетиката и енергийни ресурси и в Комитета по енергетика. Магистър по финанси е от УНСС и инженер със специалност "Автоматика и електроника" от Техническия университет в София, според биографичната му справка.

Останалите назначени зам.-министри са на образованието и на културата.

Третият назначен заместник-министър на образованието и науката е проф. Валери Младенов, заместник-ректор на Техническия университет в София.

Музикантът Виктор Стоянов, който е деен участник в протестите срещу кабинета "Орешарски" и магистър по философия от Софийския университет, става зам.-министър на културата заедно с режисьора Боил Банов, който беше директор на Драматично-кукления театър "Иван Димов" в Хасково.

mediapool.bg