Кламер БГ - Новини: Почина футболната легенда Диего Марадона

Почина футболната легенда Диего Марадона

Спорт

|
Ср, 25 Ноем 2020г. 19:54ч.
Почина футболната легенда Диего Марадона

Легендата на Аржентина и световния футбол Диего Армандо Марaдона е починал на 60-годишна възраст, съобщиха местните издания "Clarin" и "Ole".

Марадона е издъхнал в дома си в Тигре, след като е получил инфаркт.

По-рано този месец той бе приет в болница за отстраняване на субдурален хематом в мозъка и бе изписан на 12 ноември в относително стабилно състояние.

Изключителен, необикновен, възмутителен, гениален. Диего Марадона, един от великите футболисти в историята, съчетаваше рядка комбинация от талант, колорит, визия и скорост, която омагьосваше феновете. В същото време той имаше и тъмна страна, като още докато бе активен спортист, бяха известни проблемите му с наркотици и алкохол.

Марадона печели една световна титла с отбора на Аржентина през 1986 година, а голът му с ръка срещу Англия се смята за един от най-противоречивите и велики моменти в играта.

На 22 юни 1986 г. той вкарва две попадения в рамките на три минути, донасяйки победата на Аржентина с 2:1 срещу Англия, с която отборът му се класира за полуфиналите на мондиала в Мексико.

Единият му гол е обявен от ФИФА за номер 1 на XX век. Ако не беше засенчен от второто попадение, станало известно като "Божията ръка", защото е осъществено с ръка.

Тогава Марадона заявява, че е вкарал "малко с глава и малко с ръката на Бога". Селекционерът на Англия Робсън тогава възмутено обяви, че това е по-скоро "ръката на шарлатанина", но всичко това няма значение, тъй като в крайна сметка води до триумф на "гаучосите".

И до днес Марадона е смятан за един от най-големите герои на италианския град Наполи, за чийто отбор игра.

Той е бил шампион на Аржентина с "Бока Хуниорс", два пъти на Италия с "Наполи", и на света с Аржентина.

Носител е на Купа на УЕФА, Купа на Италия, Купа на краля в Испания и още много други трофеи.

Вкарал е 320 гола в 589 мача на клубно ниво и 47 в 115 двубоя за Аржентина.

Той е първият притежател на почетна "Златна топка" на "Франс футбол".

Марадона се оттегли от футбола през 1997 година, когато бе на 37 години.

След това работи и като треньор, като дори води националния отбор на Аржентина на световното първенство през 2010 година, но не постигна значителни успехи.

mediapool.bg