Кламер БГ - Новини: Марадона бе привърженик на латиноамериканската левица

Марадона бе привърженик на латиноамериканската левица

Спорт

|
Четв, 26 Ноем 2020г. 16:56ч.
Марадона бе привърженик на латиноамериканската левица

Аржентинската футболна легенда Диего Марадона е казвал, че неговият кумир - покойният лидер на кубинската революция Фидел Кастро, когото е смятал за "втори баща" и чийто лик е татуирал на крака си - го е приканвал навремето да влезе в политиката. Марадона, който почина в сряда на 60-годишна възраст, не изпълни това пожелание, но изигра роля за възхваляването на леви лидери в Латинска Америка като Кастро, Уго Чавес във Венецуела и Ево Моралес в Боливия и им помогна да спечелят повече международна подкрепа.

"Всичко, което Фидел прави, всичко, което Чавес прави за мен, е най-доброто, каза Марадона през 2007 г. в седмичното телевизионно шоу на Чавес. "Мразя всичко, което идва от Съединените щати. Мразя го с всичка сила", заяви той.

Син на фабричен работник и израснал в бедняшко предградие на Буенос Айрес, Марадона се среща за пръв път с Фидел Кастро през 1987-а - година след като помогна на Аржентиа да спечели Световното първенство по футбол и четири години преди разпадането на Съветския съюз, възвестило нова ера на икономически трудности за комунистическа Куба.

Странното приятелство между недодялания футболист и добре познатия революционер се задълбочава в началото на този век, когато Марадона прекарва четири години в Хавана, за да се отърве от страстта си към наркотиците.

"Тъй като е от такова скромно потекло, Кастро беше негов идол", казва Алфредо Тедески, аржентински телевизионен продуцент, сега на работа в Белгия, който се е сближил с Марадона по време на кратката си работа за Ройтерс в Хавана.

"Той сякаш се влюби (в Кастро)], а после дойдоха Чавес, Моралес и останалите", заявява Тедески, който често е канел футболиста на вечеря с традиционното аржентинско печено говеждо. Той си спомня как Марадона почукал на вратата му и предложил спонтанна визита при Кастро. Кубинският лидер ги приел минути след пристигането им и разчистил натоварения си график, за да прекара три часа с тях, включително за да поиграят на футбол в кабинета му. "Те винаги говореха за политика, Диего истински се интересуваше от политика", казва Тедески и добавя, че Кастро също е правел ненадейни посещения в дома на футболиста в Хавана.

През 2005 г. Марадона интервюира Кастро за своето шоу по аржентинска телевизия и го попита как е бил преизбран (президентът на САЩ) Джордж У. Буш, на което Кастро отговори: "Измама. Терористичната мафия на Маями!".

Освен това Марадона беше пропаганден инструмент за латиноамериканските леви лидери, продължава Тедески. "Диего беше такъв човек, че каквото и да кажеше, то имаше отзвук. А за Фидел този вид пропаганда беше добре дошла", добавя Тедески.

По ирония на съдбата Марадона почина на същата дата, 25 ноември, като своя идол преди четири години. Той е казвал, че е "плакал неудържимо" за Кастро. "Тези две съдби се преплетоха на 25 ноември и ще останат в историята - двама велики, единият - във футбола, а другият - в кубинската революция", казва 64-годишният пенсионер Луис Перес в Хавана. Кубинският външен министър Бруно Родригес написа в "Туитър", че "привързаността на Марадона към Куба и специално към Фидел го направи част от този народ".

Моралес и приемникът на Чавес като президент на Венецуела, Николас Мадуро, също изразиха съболезнования в "Туитър". Марадона е изказвал подкрепа за Мадуро заради санкциите на САЩ срещу неговото управление.

"С болка в сърцето узнах за смъртта на моя брат Диего Армандо Марадона - човек, който съчувстваше на бедните и се бореше за тях, най-добрият футболист в света", написа Моралес, който е отявлен фен на футбола. Бившият боливийски президент привлече Марадона да играе срещу него в благотворителен мач в Ла Пас през 2008 г., за да изрази подкрепата си за кампанията на Боливия срещу забраната на фИФА за мачове на голяма надморска височине. Впоследствие забраната бе отменена.

В интервю за аржентинския вестник "Кларин" през 2018 г. Марадона заяви, че обмисля да влезе в политиката, може би като кандидат за вицепрезидент на перонистката Кристина Фернандес на президентските избори през 2019 г., за да бъде прогонено тогавашното консервативно правителство. "Фидел ми каза да се посветя на политиката и аз ще тръгна с нея, с Кристина", каза той и добави: "Виждам хора да страдат, хора, които не могат да свържат двата края до края на месеца."

Фернандес, сега вицепрезидент, избра друг път. В сряда тя обаче изрази почитта си към своя едновремешен почитател. "Много тъга, много. Отиде си велик човек", написа тя в "Туитър". "Завинаги, Диего, ние те обичаме."

По БТА.

mediapool.bg