Кламер БГ - Новини: Над 1 милион аржентинци се очаква да изпратят националния си герой Марадона

Над 1 милион аржентинци се очаква да изпратят националния си герой Марадона

Спорт

|
Четв, 26 Ноем 2020г. 10:39ч.
Над 1 милион аржентинци се очаква да изпратят националния си герой Марадона

Над 1 милион аржентинци се очаква да съпроводят футболната легенда Диего Армандо Марадона по последния му земен път.

Геният на футбола си отиде на 60 години в сряда. Аутопсия показа, че масивен инфаркт е предизвикал спиране на сърдечната дейност и смъртта е настъпила вчера по обяд българско време в дома на легендата в предградието Тигре. Спешната намеса на медици, повикани веднага, не е помогнала. Диего е починал на място, в болницата само е констатирана смъртта му.

Само 45 минути по-късно вестник "Кларин" е получил известие от един от най-близките хора на футболната звезда, за да публикува ужасното изречение: "Марадона е мъртъв".

Новината обиколи света и имаше ефект на светкавица - Марадона е нещо много повече от футболна звезда, той е по-скоро глобална икона и идол.

В четвъртък в 18 часа местно време (23 часа българско) е началото на церемонията по поклонението пред тленните останки на Марадона. Той ще бъде изпратен с почести, като национален герой. Президентът на Аржентина обяви и тридневен траур. Поклонението ще е в Каса Росада - президентският дворец, който в последните 20 години се използва и за заседания на правителството.

Още тази нощ хиляди наобиколиха сградата и обсипаха нейните огради с цветя, горящи свещи, знамена, транспаранти и футболни фланелки.

Правителството на Аржентина обяви подробности около поклонението и призна, че очаква над 1 милион души да се стекат и да минат за няколко часа през двореца.

За последен път сградата е отворила врати за поклонение пред покойник преди 10 години, когато през октомври 2010 г. нацията се прости с бившия президент Нестор Кирхнер, голям приятел на Марадона.

Настоящият президент Алберто Фернандес се обърна към аржентинците и нарече Диего "най-големия символ в нашата история". Самият държавен глава е привърженик на "Архентинос Хуниорс" - малкият отбор от покрайнините на столицата, където Марадона тръгна за футбола през далечната 1976 г.

Фернандес е бил на стадиона с баща си в деня, в който едва навършилия 15 години играч прави своя дебют.

"Напълно разбит съм от новината, както и цялата нация.Като фен на "Архентинос", това е непоносимо. Като аржентинец - също. Обичаме го", каза държавният глава Алберто Фернандес в обръщение към нацията.

Буенос Айрес и цялата страна не спаха тази нощ. Хиляди се стекоха на Обелиска - паметник в центъра на столицата, където се празнуват от десетилетия големите футболни победи. Имаше деца, както и хора от поколение, което със сигурност не е гледало Диего - той спря да играе преди 23 години. Но и те плачеха за човека, когото в тази държава гледат като божество.

Стадионите на двата колоса на местния футбол - "Бока Хуниорс" и "Ривер Плейт", запалиха осветлението и бе решено да останат така до сутринта. Осветиха небето над града в чест на великия Диего. В този ден и нощ няма никакво значение кой от кой отбор е. Марадона е играл за Бока, но нито един фен на Ривер не остана със сухи очи. Националният герой си отиде...

И не беше само в Аржентина.

Неапол и околностите също не спаха, като стадион "Сан Паоло" бе превърнат в малък храм.

Той ще бъде прекръстен на "Диего Марадона" със заповед на кмета на града. Именно тук, в скромния Наполи, десетката направи най-силните си игри за клубен тим и спечели две титли на страната. Ако има друго място по света, където към този човек има религиозен култ, освен родината му, това е Неапол.

По улиците на Чили, Мескико, Уругвай и дори Бразилия, също имаше хора.

Славният стадион "Ацтека", където Марадона почти сам направи Аржентина световен шампион през 1986г., стана арена на бдение, като мексиканците написаха транспарант: "Не Диего умря, а футболът."

Светът също е напълно погълнат от новината, която измести статистики от пандемията, речи на президента на САЩ, вести за конфликти...

Цялата планета нарича в реакциите си Диего "най-велик в историята на футбола". А обожествяването на фамозната десетка не е само емоционален крясък на аржентинците.

Френският в. "Екип" публикува на цялата си първа страница "Бог е мъртъв" със снимка на Марадона.

Плачат и англичаните, които имат най-голямо основание да не го правят след случилото се през 1986-а и Божията ръка.

"Ел Диего", пише на огромна корица "Гардиън". И добавя: "Той беше Месията на футбола".

mediapool.bg