Кламер БГ - Новини: Плувната федерация лиши Антъни Иванов от правото да се състезава три години

Плувната федерация лиши Антъни Иванов от правото да се състезава три години

Спорт

|
Ср, 27 Септ 2023г. 18:46ч.
Плувната федерация лиши Антъни Иванов от правото да се състезава три години

Антъни Иванов ще обжалва наказанието си, сн. БГНЕС

Българската плувна федерация наказа Антъни Иванов, заради медийните му изявления срещу нея, като го лиши от състезателни права за три години и го глоби с 2 хил. лв. Той и адвокатът му Георги Градев обявиха, че ще обжалват това решение, което определиха като незаконосъобразно, защото федерацията не го е поканила за изслушване.

Иванов в последно време редовно обвинява федерацията, че е в основата на проблемите във плувните спортове, но последният сблъсък бе около постиженията на 17-годишния плувец Петър Мицин, спечелил три златни медала на Европейското за юноши. Изказванията на Иванов насочваха към съмнения за използване на забранени субстанции от федерацията.

Организацията санкционира състезателя на ПСК "Черно море” Варна, защото според нея той с неверни твърдения, клевети, внушения и обиди уронва както нейния престиж, така и този на отделни състезатели, треньори,а също и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта (ММС), Българския олимпийски комитет (БОК) и Антидопинговия център.

Решението на УС е взето и в съблюдаване на Етичния кодекс на БФПС, в който е заложено, че лицата, свързани с плувните спортове, са длъжни да имат поведение, съобразено с общоприетите принципи на почтеност, лоялност и отговорност. Същите трябва да уважават правилата, достойнството и ценностите на всеки човек, като недопустимо от състезателите е използването на нецензурни изрази, отправяне на обиди и клевети, в т. ч. и в средствата за масова информация, социалните мрежи и други комуникационни и информационни технологии, посочва се в съобщението на Българската федерация по плувни спортове.

Самият Иванов определи постъпката като " доста смешна", а Градев – като "поредното незаконно действие на една компрометирана федерация от апаратчици, които не зачитат свободата на изразяване и правото на защита и си мислят, че са над закона.

"Никога не съм казвал, че Мицин е постигнал рекорда си със забранени вещества. Похвалих колко химически грамотни са хората от БФПС. Явно имаме “гузен, негонен, бяга”", написа Антъни Иванов във Фейсбук.

mediapool.bg