Кламер БГ - Новини: Историческо постижение за България на европейското по фигурно пързаляне при жените

Историческо постижение за България на европейското по фигурно пързаляне при жените

Спорт

|
Съб, 26 Ян 2019г. 09:51ч.
Историческо постижение за България на европейското по фигурно пързаляне при жените

Александра Фейгин успя да запише 11-то място при дебюта си на европейското първенство по фигурно пързаляне в беларуската столица Минск.

Така 16 годишната Фейгин записа най-доброто класиране на българка при жените на европейско първенство в историята.

След кратката програма Фейгин заемаше 9-та позиция, но след изпълнението на волната падна на 11-а позиция и запази това място в крайното класиране.

Фейгин изпълни волната си програма на музика от "Лешникотрошачката" и получи най-високата си оценка за сезона - 105.40 точки (52.25 точки за технически елементи и 53.15 точки за компоненти на програмата). Общият й сбор от двете програми е 164.20 точки.

Фейгин изглеждаше видимо притеснена и вероятно това оказа влияние, защото тя допусна няколко неточности в скоковете си - троен лутц, троен флип и троен ритбергер.

Българката направи три комбинации от скокове, както и троен салхов.

След по-малко от две седмици Александра Фейгин ще участва на турнира "София трофи", а до края на сезона й предстои да стартира на световното юношеско първенство и на световния шампионат за мъже и жени през месец март.

Състезанието при жените на европейското първенство беше изключително оспорвано.

Провал претърпя сочената за фаворитка за титлата - олимпийската и европейска шампионка Алина Загитова от Русия. Тя беше лидерка след кратката програма, но направи много грешки във волната, сред които и падане, което я остави на втора позиция в крайното класиране със 198.34 точки.

Европейска шампионка стана сънародничката й София Самодурова.За нея това беше дебют на европейско първенство. Самодурова е възпитаничката на легендарния руски треньор Алексей Мишин. Тя изпълни без грешка волната си програма и получи оценка от 140.96 точки, с което събра 213.84 точки. Самодурова беше втора след Загитова след първото изпълнение, но взе титлата с огромно предимство.

Трета се нареди финландката Вивека Линдфорд със сбор от 194.40 точки, а след нея е третата рускиня - Станислава Константинова със 189.72 точки. Тя беше едва 11-а след кратката програма, но получи втора оценка за волната.

В неделя европейското първенство продължава с волната програма при мъжете и при танцовите двойки, където няма да има българско участие.

mediapool.bg