Кламер БГ - Новини: Дафне Схипърс окачи шпайковете на стената

Дафне Схипърс окачи шпайковете на стената

Спорт

|
Вт, 26 Септ 2023г. 18:16ч.
Дафне Схипърс окачи шпайковете на стената

Дафне Схипърс държи европейския рекорд на 200 метра с 21.63 секунди

Двукратната световна шампионка в спринта Дафне Схипърс от Нидерландия обяви края на спортната си кариера на 31 години.

"Състезанието спира дотук. Като спортист винаги знаеш, че този ден ще дойде, че в един момент кариерата ти ще приключи и ще остане само колекция от спомени и медали. Днес реших да продължа живота си извън пистата, за да преследвам всичко, което следва, но не и без да кажа огромно благодаря за цялата безкрайна подкрепа", написа Схипърс в "Инстаграм".

През последните години именитата "бяла перла" в спринта страдаше от контузии. Проблеми с гърба я измъчваха и тя пропусна световно първенство в Будапеща тази година.

Върхът в кариерата й е в периода 2015 - 2017 г. На шампионата на планетата в Пекин през 2015 г. Дафне Схипърс спечели златото на 200 метра и остана втора на 100 метра. Победата й в по-дългата дистанция идва с нов европейски рекорд - 21.63 секунди, който остава ненадминат и до днес. Върховото й постижение на 100 метра също е от този шампионат - 10.81 секунди, което е рекорд на Нидерландия.

Две години по-късно Дафне Схипърс повтори успеха си на 200 метра и на световното първенство в Лондон, а на 100 метра остана трета.

Тя е сребърна медалистка на 200 метра от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Същата година печели и Диамантената лига в атлетиката.

В дългата и спортна кариера 31-годишната нидерландка доказа, че "белите" жени също могат да са на върха във спринта.

Като тинейджърка Схипърс е една от водещите състезателки в седмобоя, като печели световна и европейска титла.

Смяната на дисциплината идва през 2013 година на европейското за младежи и девойки до 23 години. Тогава Схипърс е на 21 години и печели златото на 100 метра и бронз в тройния скок.

На следващата година печели титлите на 100 и 200 метра на европейското първенство за мъже и жени, а след това идват и най-силните й години в атлетиката.

Вече няма "бели" и "черни" дисциплини, няма фаворити само заради цвета на кожата, отбелязва тогава Световната атлетическа организация (IAAF).

Схипърс хладнокръвно отговори и на критиците й, които поставяха под съмнение резултатите й.

"Знам, че съм чиста и работя много здраво, за да бъде това така. Нямам какво повече да коментирам по въпроса с допинга. Просто не знам какво да кажа на тези, които се съмняват. Или си чист, или не си. Аз съм чиста и мога да го докажа", каза Схипърс преди години. Атлетката никога не е уличавана в употреба на забранени препарати и не е имало скандали с името й.

mediapool.bg