Кламер БГ - Новини: След победа срещу Баутиста Агут Григор Димитров е на полуфинала в Пекин срещу Надал

След победа срещу Баутиста Агут Григор Димитров е на полуфинала в Пекин срещу Надал

Спорт

|
Пет, 06 Окт 2017г. 12:33ч.
След победа срещу Баутиста Агут Григор Димитров е на полуфинала в Пекин срещу Надал

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира от категорията АТП 500 в Пекин. Поставеният под номер три в основната схема Димитров победи петия в схемата на турнира Роберто Баутиста Агут с 2:1 сета - 7:6 (5), 4:6, 6:2.

Това беше втора победа на Димитров над испанеца. През 2013 г. двамата играха за първи път на турнира в Пекин, като тогава Агут спечели с 6:4, 6:2. Година по-късно Димитров надигра испанеца с 6:3, 3:6, 6:2, 6:4 на осминафиналите на "Аустрелиан Оупън".

На полуфинала Димитров ще играе с Рафаел Надал, като целта му е отново да стигне до финала на турнира в Пекин, както направи през 2016 г.

Труден първи сет

В първия сет българинът имаше превъзходство на начален удар, като се представи по-добре на втори сервис. Той по-лесно стигаше до възможности за пробив, но се възползва само веднъж.

Димитров проби в петия гейм, но веднага след това с единствената си възможност в сета испанецът върна пробива. Последваха бързи сервис-геймове и сетът отиде в тайбрек.

В него двамата си размениха по няколко мини пробива, като българинът спечели последния, а с това и гейма - 7:5 точки.

Испанецът взе втория сет

Вторият сет вървеше гейм за гейм до 3:3, когато Димитров за първи път лесно позволи на съперника си да го пробие.

При 30:30 едно дълго разиграване завърши със странна грешка от форхенд на Димитров, а веднага след това българинът направи и двойна грешка и Агут поведе с 4:3 гейма, а след това спечели и своето разиграване за 5:3 гейма.

Григор Димитров взе лесно следващото си подаване, но Баутиста Агут не трепна, когато трябваше да сервира за сета, и го спечели с 6:4.

Решителният трети сет за българина

Така мачът стигна до решителния трети сет, в който в третия гейм българинът измъкна много труден сервис-гейм от 15:40 и поведе с 2:1 гейма.

Веднага след това Григор успя да притисне съперника си, който не издържа на напрежението, и при 0:40 изкара топката в аут.

Димитров загуби първата точка при следващото си подаване, но взе гейма на 30 и увеличи преднината си в резултата на 4:1.

След това всеки от съперниците спечели своето подаване и в крайна сметка сетът беше спечелен от българина с 6:2, а оттам и мачът.

На полуфинала в събота Димитров ще се изправи срещу водача в световната ранглиста Рафаел Надал, който се справи с американеца Джон Иснър с 2:0 (6:4, 7:6 (0)).

Преди година двамата играха в Пекин на четвъртфинал. Спечели го българинът, което бе първата му победа срещу испанеца след седем поредни загуби. После на финала той отстъпи срещу Анди Мъри.

Тази година Димитров и Надал се срещнаха и на полуфинала на Откритото първенство на Австрали, спечелен в пет сета от испанеца.

mediapool.bg